Купити землю під сільське господарство на торгах Prozorro.Sale

Можливість продати або купити сільгосп землі українці отримали зовсім недавно – фактично земельний ринок розпочав роботу лиш пів року тому, 01 липня 2021 р. Незважаючи на запеклі дискусії, що точилися в суспільстві останнім часом, скасування 20-річного мораторію за прогнозами експертів виведе економіку нашої держави на якісно новий рівень. А близько 7 мільйонів громадян нарешті зможуть на власний розсуд розпоряджатися своїми земельними активами.

Купити сільгосп землю на електронних аукціонах Прозорро.Продажі

З 60 млн. га загального земельного фонду аграрні угіддя в Україні займають 71% (майже 43 млн. га). З них забороні реалізації підлягали 28 млн. га паїв, які землевласники вимушено продавали на тіньовому ринку, в тому числі оформлюючи у фейкову оренду строком на 50 років.

Оскільки питання продажу земель сільськогосподарського призначення є надто дражливим для багатьох українців, влада вирішила запроваджувати нововведення поступово. Так, поки що купити землю під сільське господарство можуть тільки фізичні особи-громадяни України і лише у обсязі, що не перевищує 100 га.

До того ж, уникнути незаконних махінацій допоможуть сучасні аукціони Prozorro.Sale, що проходять у зручному онлайн-форматі. Тепер купити сільгосп землю можна тільки у легальний спосіб, чесно змагаючись з іншими претендентами за лоти. Торги проводяться автоматично, за ними в режимі реального часу спостерігають десятки людей – тож вирішити щось «по-тихому» з причетними посадовими особами просто не вийде.

Поступово до аукціонів почнуть залучати юридичних осіб – якщо вони також належать українським громадянам. З 01 січня 2024 р. збільшиться і допустимий ліміт сільгосп земель, купити які всі охочі можуть на майданчику sale.uub.com.ua – до 10 000 га. Щодо продажу аграрних угідь закордонному бізнесу – про це поки що не йдеться. Принаймні уряд обіцяє попередньо узгодити це питання з народом України, провівши загальнонаціональний референдум.

Придбати землю під сільське господарство

на майданчику Української універсальної біржі

Вже п’ятий рік поспіль інноваційний з технічної та економічної точки зору проект наглядно демонструє – корупцію в Україні можна і потрібно долати. Повністю відкриті як для контролюючих органів, так і для громадськості, онлайн-торги Прозоро.Продажі доступні усім бажаючим. З іншого боку, залучення великої кількості учасників допомагає купити сільгосп землю за конкурентною, ринковою ціною. А не забрати найкращі ділянки чорнозему за копійки, заплативши відкат ненажерливому чиновнику.

За останні пів року на акредитованих майданчиках, у тому числі платформі ТОВ «Українська універсальна біржа», оголошено близько 2 700 торгів, більшість з яких стосуються саме продажу і оренди комунальних, державних та приватних угідь сільськогосподарського призначення. Сумарна вартість лотів наразі складає понад 800 млн. грн. Загалом же аукціони на Prozorro.Sale принесли державі 60 млрд. грн. – і на цьому ми не збираємося зупинятися.

Підпишіться на нашу щоденну E-mail-розсилку, земельні боти у Вайбер та Телеграм, робіть ставки на прибуткові лоти та перемагайте!