Як купити землю на аукціоні майданчика Української універсальної біржі

З 01 липня 2021 р. купити земельну ділянку на аукціоні, що проходить онлайн, матимуть змогу усі бажаючі. Ще кілька років тому українці були позбавлені цієї можливості. Однак у 2020 році влада пішла на рішучий крок, ухваленням закону «Про обіг землі сільгосппризначення» скасувавши багаторічну заборону на продаж аграрних угідь в Україні.

Купити землю на аукціоні Прозоро.Продажі всього в два кліки

З 60 млн. га, що складають земельний фонд нашої держави, майже 43 млн. га – це землі сільськогосподарського призначення. Фактично вони становлять 70% території усієї країни. Тобто до цього моменту їх не можна було купувати, продавати, використовувати як заставу під час оформлення кредиту або вносити до статутного капіталу компанії. Для України такий стан речей став по-справжньому масштабною економічною проблемою.

Мораторій, а конкретніше – можливість купити земельну ділянку на аукціоні, був свого роду поступкою виробникам аграрної продукції. Це дозволяло їм роками орендувати сільськогосподарські угіддя за ціною, значно нижчою за ринкову. Тепер же, коли ринок стає відкритим, а до торгів землею долучатимуться усі бажаючі, оренда зростатиме пропорційно до збільшення вартості 1 га ділянки сільгосппризначення. Деякі землевласники взагалі зможуть продати пай, який вони, не маючи альтернативи, роками здавали в оренду одним і тим самим фермерам.

Однак ефективні аграрії скоріше отримають вигоду від відкриття земельних торгів. Маючи можливість купити землю через аукціон, вони знатимуть, що інвестують у власний актив. Це підвищить якість і продуктивність аграрних угідь, бо ніхто не поліпшує ділянки, що їм не належать.

Окрім правової бази, уряд має потурбуватися про видачу доступних кредитів малому і середньому бізнесу, що зробить його конкурентоспроможним у порівнянні з великими агрохолдингами. Багатьох також цікавить, за скільки можна буде купити земельну ділянку на аукціоні. Зокрема мова йде про електронні торги Прозорро.Продажі.

На думку фахівців, ціна 1 га с/г угідь випливатиме з нормативної (грошової) оцінки землі та її якості. Так, більш родючі чорноземи, характерні для центральної і східної України, коштуватимуть найдорожче. Зараз приблизна вартість сільгосп угідь в нашій державі складає 1000-1500 долл./га. В країнах пострадянського простору ця цифра в кілька разів більша. Наприклад, у Латвії, Литві та Словаччині (де ціна є найнижчою) – від 1300 долл./га. В той же час у сусідній Польщі вона перевищує 10 000 га.

У будь-якому випадку продаж земельних ділянок на електронних аукціонах Prozorro.Sale зробить цей процес дійсно прозорим та прибутковим. За чотири роки до торгів, що проходять на спеціальних майданчиках, долучилися 34 тис. учасників. Особливість системи дозволяє купувати майно на аукціоні без хабарів та зайвої бюрократії, одразу направляючи кошти до відповідних структур.

Купити землю через аукціон на майданчику Української універсальної біржі

Як показує практика, купити земельну ділянку на аукціоні Прозоро.Продажі зможе будь-хто. Достатньо зареєструватися на майданчику sale.uub.com.ua, сплатити обов’язкові грошові внески та зробити ставку на обрані лоти. Шанси на виграш має кожен учасник – для цього не потрібно зав’язувати корисні знайомства чи роздавати подяки «у конвертах».

Досвідчені менеджери електронного майданчика Української універсальної біржі допоможуть обрати найбільш привабливі лоти та купити землю через аукціон Prozorro.Sale дійсно прозоро, без жодних посередників та прихованих платежів. Підписуйтеся на офіційну сторінку УУБ у Facebook, налаштуйте щоденну E-mail-розсилку чи скористайтеся зручними земельними ботами у Telegram і Viber – дізнавайтеся першими про проведення торгів за обраною тематикою.