Куплю землю на електронних торгах Prozorro.Sale

Після офіційного скасування мораторію і ухвалення закону №2195, купити землю в Україні легально, без порушення правил та хабарів усі бажаючі можуть на електронних аукціонах Prozorro.Sale. Вітчизняні землевласники, яких в країні аж 7 мільйонів, нарешті матимуть змогу скористатися своїм законним правом продати нерухомий актив і отримати за це адекватну компенсацію.

Як купити землю в Україні на публічних торгах Прозоро.Продажі

На сьогоднішній день з 60 млн. га загального земельного фонду нашої держави майже 43 млн. га відведено саме під сільськогосподарські угіддя – ріллю, пасовиська, сіножаті, багаторічні насадження. З них 28 млн. га – це приватні ділянки (паї), на які заборона продажу поширювалася в першу чергу. Починаючи з 01 липня 2021 р. їх власники нарешті можуть вільно реалізовувати своє майно – укладаючи договору напряму або скориставшись послугами спеціалізованих електронних майданчиків, таких як sale.uub.com.ua.

Оскільки ухваленню ЗУ «Про продаж та надання в тимчасове користування сільськогосподарських угідь на онлайн-аукціонах» передували гарячі суперечки, влада передбачила ряд обмежень. Саме вони покликані надати усім бажаючим можливість купити с/г землі в Україні, паралельно не дозволяючи нечесним політикам та олігархам масово згрібати стратегічні ресурси.

По-перше, від моменту підписання закону Президентом до фактичного запуску земельних аукціонів пройшло більше року. Цей час було витрачено на доопрацювання необхідної нормативно-правової бази та узгодження процедури, яка дозволить купити землю всім охочим – не вдаючись до протекції високопосадовців чи корупційних махінацій. По-друге, закон про продаж сільськогосподарських угідь встановлює ряд обмежень, спрямованих на недопущення скупки цього специфічного товару одними й тими самими людьми та появи штучних монополій.

Основні положення закону, який дозволяє купити сільгосп землю в Україні:

  • фактично земельний ринок почав працювати 01 липня 2021 р.;
  • до 2024 року один покупець може придбати максимум 100 га. Потім допустимий обсяг збільшиться до 10 000 га;
  • також найближчі два роки участь у торгах зможуть брати фізичні особи, що є громадянами України. Приватні компанії зможуть легально купити землю сільгосппризначення тільки у 2024 році і то за умови, що їх власниками є українці;
  • заборонено продавати державні угіддя – на електронних аукціонах Prozorro.Sale їх можна орендувати;
  • не продаватимуть с/г землі і іноземцям. Принаймні до тих пір, поки на це не дасть згоди народ України, висловивши свою думку на загальнонаціональному референдумі;
  • фермери, які орендують ділянки у селян, отримують переважне право на їх придбання;
  • вартість 1 га аграрних угідь не може бути меншою за результати нормативної грошової оцінки.

Від моменту запуску ринку сільгосп земель на спеціальних майданчиках, таких як sale.uub.com.ua, вже оголошено 5 400 прозорих торгів сукупною вартістю 1,5 млрд. грн. Площа усіх ділянок, які пропонується придбати або орендувати потенційним інвесторам, перевищує 70 тис. га. Станом на кінець березня 2022 року прибуток від укладених угод складає майже 437 млн. грн., а середня вартість 1 га встановилася на рівні 29 тис. грн.

Куплю землю на офіційному майданчику Української універсальної біржі

Електронна система Прозорро.Продажі складається з двох рівнів: Центральної бази даних та близько 40 підключених до неї спеціалізованих майданчиків на зразок ТОВ «Українська універсальна біржа». Загалом за п’ять років на таких платформах було проведено майже 460 тис. прозорих аукціонів з реалізації і здачі в оренду різних видів державних, комунальних та приватних активів: житлової, громадської, комерційної нерухомості, автомобілів, спеціалізованої техніки, промислових виробництв, землі, купити які можна за простою і зрозумілою процедуро.

Пройшовши нескладну процедуру реєстрації, ви отримаєте кваліфіковану підтримку найкращих фахівців галузі. Скористайтеся нашою E-mail-розсилкою та зручними ботами у Телеграм і Вайбер – першими дізнавайтеся про оголошення аукціонів, на яких можна орендувати або купити землю на найвигідніших умовах!