Особливості ринку землі після ухвалення Закону № 2178-10

Особливості ринку землі в Україні передбачають реформи та мораторій на продаж сільгоспугідь, які продовжуються весь період незалежності. Однак 28 квітня 2020 року Глава держави підписав доленосний Закон  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який нарешті дозволить громадянам розпоряджатися земельними ділянками на свій розсуд.

Ринок землі та його особливості в Україні

На сьогоднішній день в Україні налічується майже 7 мільйонів власників земельних паїв – це кожний шостий українець. До проведення реформ вони могли лише здавати землі в довгострокову оренду. Після того, як Закон «Про продаж земель» вступить в дію, вони зможуть скористатися своїм правом на реалізацію аграрних угідь.

Проте чимало осіб намагатимуться провернути корупційні схеми і одержати «відкати» за продаж земельних ділянок за низькими цінами. Щоб не допустити таких несправедливих махінацій, була створена електронна система Прозоро.Продажі, яка передбачає проведення прозорих аукціонів через акредитовані майданчики.

Особливості ринку землі в Україні полягають в тому, що 70% земельного фонду країни займають с/г угіддя. Вони у свою чергу поділяються на:

  • орні землі і багаторічні насадження (78,7%);
  • пасовища (13%);
  • сіножаті (8,3%).

У степових та лісостепових зонах знаходиться найбільша частка ріллі, тобто орних земель. У Карпатах та на Поліссі переважають пасовища. Сіножаті зосереджені в долинах річок лісостепової і лісової зон.

У нашій державі земельний фонд освоєний на високому рівні. Це випливає з природних, економічних і соціальних чинників, що лежать у структурі с/г земель. Найбільш придатною для створення орних угідь є лісостепова зона, тут розорана площа складає 85,4%. На Поліссі цей показник менший – 68,9%, адже на цій території майже третину земель займають кормові угіддя.

 Особливості функціонування ринку землі після ухвалення Закону

Найкращим та найперспективнішим шляхом подальшого розвитку ринку землі в Україні після ухвалення Закону буде початок продажів земельних ділянок на публічних аукціонах Прозоро.Продажі. Ця система стане запорукою чесності та неупередженості під час реалізації аграрних угідь. 

Адже за чотири роки на офіційних майданчиках таких, як Українська універсальна біржа, було проведено 308 тисяч справедливих торгів у різних галузях: мала приватизація, нерухомість, деревина, майно банкрутів тощо. Виручена сума, яка поповнила державний бюджет, складає майже 30 млрд. грн.

Тож, запрошуємо долучитися до електронних аукціонів через майданчик sale.uub.com.ua, адже тільки у нас найякісніший сервіс та найдосвідченіші експерти, за плечима яких велика кількість клієнтів та проведених торгів. 

Підключайте Telegram-бот та Viber-бот, щоб завжди бути на зв’язку із нами та дізнаватися про цікаві аукціони. Також підписуйтеся на актуальну Email-розсилку та сторінку Української універсальної біржі у Facebook.