Як орендувати нежитлове приміщення в умовах воєнного стану

Комерційна нерухомість є тим майном, що необхідне для ведення більшості видів підприємницької діяльності. На сьогодні у представників бізнесу існує 2 варіанти володіння таким активом - купівля та оренда. Якщо перший варіант чудово підійде для компаній, що вже мають достатньо фінансів для здійснення великого одноразового капіталовкладення, то останній - альтернатива для початківців.

Оренда нежитлового приміщення під час війни не втрачає свою актуальність, у порівнянні з довоєнним періодом. На сьогодні більшість компаній відновили свою діяльність, а деякі - здійснюють релокацію та знаходяться в пошуку оптимальної комерційної нерухомості в іншому регіоні.

Вигідно взяти в оренду нежитлове приміщення (офіс, торгові площі тощо) вам допоможе ТОВ “Українська універсальна біржа”, яка є офіційним майданчиком електронної системи Прозорро.Продажі. Для участі в аукціонах з надання комерційної нерухомості в тимчасове користування вам потрібно стати клієнтом УУБ.

Як відбувається оренда приміщень у воєнний стан

Нежитлові приміщення - це надзвичайно “широка” категорія, що об’єднує безліч об’єктів. Класичним є поділ комерційної нерухомості на наступні групи:

  1. Торгова - площі, що використовуються для облаштування магазинів, маркетів тощо.
  2. Офісна.
  3. Соціальна - приміщення, що використовуються установами та компаніями, які надають послуги соціального спрямування (медичні та спортивні заклади, салони краси тощо).
  4. Складсько-виробнича.
  5. Готельна - нерухомість, що експлуатується для облаштування закладів тимчасового проживання (готелів, хостелів, апартаментів).

В умовах воєнного стану змінилися правила оренди нежитлових приміщень державної та комунальної власності. На сьогодні тимчасове користування майном такого типу регулюється постановою №634. Згідно з вищезгаданим нормативно-правовим документом, оренда нежитлових приміщень відбувається за спрощеною процедурою. Крім цього постановою передбачено низку інших змін:

  • компанії, що орендують приміщення з метою релокації, на перші 6 місяців отримують знижку (1 грн/кожен м²);
  • в регіонах, де відсутній доступ до реєстрів Мін’юсту, користувачів звільнено від сплати коштів за оренду;
  • на решті території України орендарі отримують 50-ти відсоткову знижку на використання майна;
  • скасовано орендну плату для осіб, що призвані на військову службу;
  • на час дії воєнного стану договори про оренду продовжуються автоматично (однак вони можуть бути припинені за бажанням орендаря);
  • за результатами аукціону сторони затверджують документи з допомогою КЕП (за умови, якщо переможець торгів не наполягає на письмовій формі угоди).

Оренда нежитлових приміщень під час війни на електронних аукціонах Прозорро.Продажі

Ринок з оренди нежитлових приміщень функціонує навіть в умовах воєнного стану. На сьогодні електронні аукціони з надання комерційної нерухомості в тимчасове користування проходять через офіційні майданчики системи Prozorro.Sale. ТОВ “Українська універсальна біржа” є акредитованою платформою, що відповідає за організацію та проведення торгів з оренди нежитлових приміщень.

Долучитися до подібних аукціонів можете й ви. Для цього необхідно бути клієнтом ТОВ УУБ. У разі виникнення питань чи пропозицій щодо торгів, зателефонуйте за номером (044) 221-32-33.

Також налаштовуйте Email-розсилку та боти в Telegram та Viber, щоб оперативно реагувати на появу нових аукціонів.