Попит і пропозиція на ринку землі сільськогосподарського призначення

Вже з 01 липня 2021 р. в Україні запрацює ринок землі, попит і пропозицію на якому вже зараз намагаються спрогнозувати провідні фахівці галузі. Через півроку продажу підлягатимуть більше 40 млн. га, що десятиліттями перебували під дією мораторію. І першочергове завдання держави – зробити цей процес чесним та повністю відкритим для громадськості.

Особливості попиту і пропозиції на ринку землі в Україні

На сьогоднішній день сільськогосподарські угіддя складають 70% від загального земельного фонду країни. З них 79% - це рілля, 13% - пасовища, більше 8% - сіножаті. За рівнем ефективності користування наявним земельним фондом Україна посідає сьоме місце в світі – після Туреччини, Франції, Китаю, Німеччини, Румунії і США.

В різних країнах ринок землі має власні особливості попиту і пропозиції, як і різні умови реалізації цього цінного ресурсу. Об’єднуючим фактором лишається зростання ціни на сільгосп угіддя в залежності від коливання двох зазначених факторів. Аналізуючи досвід західних країн-партнерів, ми бачимо, що відкриття ринку землі перетворило її у вартісний актив. Однак, щоб вберегти майно звичайних громадян від корупції та шахрайських схем, необхідно гарантувати його безпеку, створивши розгорнутий комплекс обмежень процесу купівлі-продажу.

За відповідних умов вільна реалізація угідь сільгосп призначення однозначно сприятиме розвитку грошово-кредитних відносин всередині країни, підвищить її статусу надійного партнера перед західними кредиторами, а також дасть «зелене світло» сучасним механізмам фінансування аграрного сектору. Застосування по-справжньому дієвих та відкритих інструментів допоможе урівноважити попит і пропозицію на ринку землі та стане стимулюючим фактором для вітчизняної економіки в довгостроковій перспективі.

Відображення реального попиту і пропозиції на ринку землі завдяки аукціонам Прозоро.Продажі

Чи не вперше за всі часи незалежності українці отримали можливість укладати договори з купівлі-продажу землі без сторонніх посередників. Паї, які роками тільки успадковувалися, для їх власників стануть вагомим джерелом доходів. Якщо говорити про баланс попиту і пропозиції на ринку землі, то, як і в кожній країні, в Україні обсяги пропозиції мають певні межі. Вони визначаються розміром вже згаданого земельного фонду.

Після запуску ринку землі попит на неї стане вирішальним чинником в питанні формування ціни на цей ресурс. Наша держава є одним з найбільших виробників сільськогосподарської продукції в світі. Враховуючи родючість українських чорноземів, неважко спрогнозувати, що ділянки, розташовані, в центральних регіонах, викликатимуть найбільшу зацікавленість у потенційних покупців.

Прозоре ціноутворення та повну відкритість процесу реалізації сільгосп угідь забезпечать електронні аукціони Прозорро.Продажі. Виставляючи на продаж земельну ділянку через спеціалізований майданчик sale.uub.com.ua, всі сторони на 100% будуть впевненими, що торги пройдуть чесно, без вимагання хабарів чи втручання третіх сторін.

Підпишіться на E-mail-розсилку онлайн-платформи Української універсальної біржі, нашу офіційну сторінку у Facebook та спеціальні земельні боти у Telegram та Viber. Дізнавайтеся актуальні новини з приводу коливання попиту та пропозиції на ринку землі, а також появи аукціонів з її продажу.