Перелік земельних ділянок, які можна купити на аукціоні Прозоро.Продажі

В світлі запуску ринку землі сільгосппризначення чимало людей цікавиться тим, як саме будуть проходити торги, хто матиме першочергове право на її придбання та де знайти повний перелік земельних ділянок, виставлених на аукціон. Ухвалення історичного для всіх українців рішення відбулося ще рік тому – у березні 2020 року. Однак, враховуючи відсутність нормативно-правової бази, а також моральну неготовність більшості українців продавати власні паї, уряд вирішив відкласти старт торгів на чотирнадцять місяців. За цей час було ухвалено низку важливих законопроектів, завдяки яким продаж с/г землі стане по-справжньому чесним та ефективним. А Україна нарешті позбудеться непрестижного статусу країни третього світу.

Де знайти список земельних ділянок, виставлених на аукціон Прозоро.Продажі?

В початковому ЗУ «Про обіг землі сільськогосподарського призначення» уряд лише визначив основні правила щодо параметрів земельних ділянок, виставлених на торги:

  1. з 01 липня 2021 р. купувати аграрні угіддя зможе будь-який громадянин України – якщо їх сумарна площа не перевищуватиме 100 га;
  2. з 01 січня 2024 р. це право також отримають юридичні особи, що належать українцям. Значно збільшиться і встановлений ліміт – одному учаснику дозволяється придбати щонайбільше 10 000 га.

Дані обмеження передбачені для запобігання масової скупки найбільш якісних ділянок великими підприємствами та створенню штучних монополій. На аукціоні перелік земельних ділянок, виставлених на продаж, визначає його організатор. Від самого початку до реалізації допускались приватні с/г паї, орієнтовна площа яких в Україні становить майже 28 млн. га.

18 травня 2021 р. Верховна Рада проголосувала за важливий законопроект №2195. Він дозволяє продаж сільськогосподарської землі, що перебуває у державній або комунальній власності – якщо торги проходитимуть в електронному форматі. Їх організатор (ним у цьому випадку виступають місцеві громади) зобов’язаний вказати наступні дані:

  • місце розташування ділянки;
  • її площу;
  • цільове призначення;
  • номер, присвоєний Державним земельним кадастром;
  • умови реалізації.

Виставлені на онлайн-аукціон земельні ділянки, включені до переліку лотів, заборонено відчужувати, використовувати у якості заставного майна або здавати в оренду до його завершення та обрання переможця.

Реалізовуючи землю сільгосппризначення на електронних торгах Prozorro.Sale, власники можуть бути впевнені в чесності та прозорості процедури. За словами міністра аграрної політики і продовольства Романа Лещенко, продаж сільськогосподарської землі на аукціоні, участь у якому можна прийняти навіть не виходячи з власного офісу, є справжнім проривом з точки зору доступності і якості наданих послуг.

Переглянути земельні ділянки, виставлені на торги на майданчику Української універсальної біржі

Система Прозорро.Продажі складається з двох рівнів:

  1. центральна база даних – в ній зібрані всі активи, що виставляються на торги;
  2. електронні майданчики – беруть на себе всю організаційну роботу, спілкуючись одночасно і з продавцями, і з покупцями лотів.

Дізнатися повний перелік земельних ділянок, виставлених на аукціон Prozorro.Sale, ви зможете після реєстрації на акредитованому майданчику Української універсальної біржі. Обравши на головній сторінці sale.uub.com.ua категорію «Земельні ділянки», ви отримаєте доступ до усіх актуальних торгів за даною тематикою.

Більше питань стосовно реалізації землі сільгосппризначення ви можете поставити нашим менеджерам, зателефонувавши за номером (044)221-32-33. Підписуйтеся на регулярну E-mail-розсилку, спеціальні земельні боти УУБ у Telegram і Viber та купуйте земельні ділянки, виставлені на аукціон, за справді вигідними цінами.