Продаж паю землі в Україні на електронних торгах Прозоро.Продажі

Починаючи з 01 липня 2021 року продати пай, а також здати в оренду землю сільгосппризначення, що перебуває у державній або комунальній власності, усі бажаючі можуть через електронні торги Prozorro.Sale. На ці зміни українці чекали багато років, адже майже весь період незалежності селяни були позбавлені можливості вільно реалізовувати або купувати цей актив. Незважаючи на деякий супротив та численну дезінформацію про дерибан цінного ресурсу, перші результати доводять – земельний ринок рухається в правильному напрямку, а надійним помічником у цьому стають сучасні технології.

Продаж паю землі в Україні в електронній системі Прозорро.Продажі

Довготривалий мораторій на продаж сільськогосподарський угідь фактично знецінив один з найважливіших виробничих ресурсів нашої держави. Україна давно відома як світовий постачальник аграрної продукції. Так, протягом першого півріччя 2021 року експорт олії і кукурудзи зросли на 28%, пшениці – на 10% (порівняно з аналогічним періодом 2020 року). Лише Китай придбав продукції на 2,4 млрд. дол. США, на таку ж суму її було завезено і у Європу.

З 60 млн. га земельних угідь в Україні 43 млн. га становить саме сільськогосподарська земля. Майже вся вона перебувала під мораторієм до 2021 року, коли у дію вступив ЗУ «Про продаж і оренду с/г земель на електронних торгах». Саме тоді дозвіл на продаж паю землі отримав фактично кожен шостий українець – а це 7 мільйонів громадян, яким сумарно належить 28 млн. га аграрних угідь.

Найбільше вагань в процесі ухвалення настільки важливого рішення викликала прозорість самого процесу реалізації даного активу. Адже по факту в країні давно існували альтернативні, тіньові способи продати землю – пай просто оформлювали в оренду на 50 років.

Продати пай землі на майданчику Української універсальної біржі

Завдяки електронній системі Прозорро.Продажі нам все-таки вдалося зробити реалізацію земельних ділянок чесною та ефективною. Повна контрольованість процедури, відсутність хабарів чи будь-якого стороннього втручання, доступність даних про покупців і продавців широкому загалу, встановлення конкурентних цін на лоти – ці переваги гарантовано отримає землевласник, який вирішить продати пай землі на майданчику sale.uub.com.ua.

За останні пів року на акредитованих майданчиках Prozorro.Sale було оголошено 2 700 аукціонів з оренди і реалізації державних, комунальних та приватних агарних угідь загальною вартістю більше 800 млн. грн. Пройшовши нескладну процедуру реєстрації, ви отримаєте доступ до найбільшої в Україні бази земельних аукціонів. Персональний консультант відповість на усі запитання щодо купівлі-продажу паю землі, допоможе обрати найбільш підходящий лот та правильно оформити необхідну документацію. Також отримувати інформацію про оголошення нових торгів сільськогосподарськими угіддями зручно за допомогою регулярної E-mail-розсилки та спеціальних ботів майданчика ТОВ УУБ у Telegram і Viber.