Продаж сільгосп землі на майданчику ТОВ Українська універсальна біржа

До 01 липня 2021 р. продати сільгосп землю вітчизняні землевласники могли тільки нелегально, завдяки чому в країні процвітали тіньові операції з купівлі аграрних угідь. Саме цього дня набув чинності ухвалений урядом ще минулого року Закон України «Про внесення правок до ряду нормативно-правових документів в сфері продажу та здачі в оренду земельних ділянок на електронних торгах».

Продаж сільськогосподарської землі на онлайн-аукціонах Прозорро.Продажі

Довготривалий мораторій на продаж аграрних угідь ставив у глухий кут майже 7 мільйонів селян – власників приватних паїв, сумарна площа яких становить близько 28 млн. га. Роками люди були позбавлені права вільно розпоряджатися цим специфічним активом. Адже багатьом з них продаж сільськогосподарських земель у прямому сенсі допоміг би кардинально змінити життя: відкрити власну справу, взяти житло в кредит чи оплатити навчання в омріяному університеті.

Натомість коштовний у всьому світі актив в Україні постійно знецінювався. До того ж, більше 10 млн. га земель сільгосппризначення належать державним підприємствам та установам, очільники яких з радістю віддавали їх у необмежене користування в обмін на сотні тисяч гривень хабарів.

Левову частку перерахованих проблем допоміг усунути довгоочікуваний земельний закон, що забезпечив повністю прозору оренду і продаж сільгосп землі з використанням сучасної торгової системи Prozorro.Sale. Також, влада пішла на зустріч суспільній думці, ввівши ряд обмежень у проведення земельних торгів. Так, забороняється реалізовувати угіддя, що перебувають у державній або комунальній власності. Для оренди ж їх у обов’язковому порядку виставляють на аукціони Прозоро.Продажі.

Приватні ділянки дозволяється реалізовувати тільки громадянам України. І то лиш у обсязі, що не перевищує 100 га для одного покупця. Через два роки ліміт планують збільшити – до 10 тис. га, а право купувати с/г угіддя отримають не тільки фізичні, а й юридичні особи (якщо вони також належать українцям).

Продати сільгосп землю на електронному майданчику

ТОВ «Українська універсальна біржа»

Головними перевагами онлайн-торгів, що відбуваються на акредитованих майданчиках Prozorro.Sale, таких як платформа sale.uub.com.ua, є їх доступність. А також категорична відсутність будь-якої можливості застосувати звичні корупційні схеми. Пройшовши нескладну процедуру реєстрації, ви отримаєте доступ до десятків аукціонів з продажу сільськогосподарських земель, які можна для зручності відсортувати за регіоном, площею, назвою організації-замовника, початковим бюджетом, номером і датою проведення аукціону.

Майданчик Української універсальної біржі впевнено займає лідируючі позиції у сфері проведення електронних торгів, у тому числі з продажу землі сільгосп призначення. Підпишіться на щоденну E-mail-розсилку за даною тематикою, спеціальні боти ТОВ УУБ у Viber і Telegram – вчасно дізнавайтеся про оголошення нових земельних аукціонів.