Продаж сільгосп землі під час воєнного стану

на аукціонах Прозорро.Продажі

Як відомо, в Україні продаж сільськогосподарської землі на Прозоро.Продажі у військовий час спочатку був суттєво обмежений. Так, у перші тижні повномасштабного вторгнення уряд зупинив усі операції з реалізації стратегічно важливого ресурсу, закривши доступ до Державного земельного кадастру і Реєстру речових прав на нерухомість. Таким чином власники і потенційні покупці ділянок втратили можливість законно формувати, передавати на безоплатній основі або здійснювати продаж с/г землі під час воєнного стану.

Продаж сільгосп землі під час воєнного стану на аукціонах Prozorro.Sale

У травні 2022 р. державні реєстри відновили свою роботу і ринок землі в Україні почав поступово відновлюватися. Водночас у червні минулого року набув чинності закон, згідно з яким сільськогосподарські угіддя державної і комунальної власності надавалися в оренду без проведення обов’язкових торгів в електронній системі Прозорро.Продажі. Ділянки у цьому випадку формувалися без внесення даних до Державного земельного кадастру і, відповідно, без присвоєння кадастрового номеру. Також це означало, що укладений подібним чином договір оренди сільгосп ділянок не можна буде підписати заново або продовжити автоматично.

Окрім змін у питаннях продажу сільськогосподарської землі у військовий час, уряд розширив перелік державних і комунальних ділянок, які також можна орендувати без проведення земельних торгів на майданчиках Prozorro.Sale. До цієї категорії потрапила земля, призначена для розташування підприємств, релокованих з лінії фронту, будівництва та розширення річкових портів, спорудження ліній електро-, тепло-, водопостачання, мереж мобільного і інтернет-зв’язку.

Дані обмеження на проведення електронних аукціонів під час воєнного стану не стосувалися продажу землі не сільгосп призначення, яка перебуває у приватній власності.

Вже за вісім місяців, у листопаді 2022 року, чинне законодавство знову зазнало змін. Після відкриття державних реєстрів уряд відновив е-аукціони з надання у тимчасове користування державних і комунальних земель сільгосппризначення. Для того, щоб взяти в них участь, достатньо пройти швидку процедуру реєстрації на майданчику sale.uub.com.ua.

Продаж сільськогосподарської землі у військовий час

на акредитованому майданчику УУБ

Завдяки торгам на Прозоро.Продажі з оренди і продажу с/г землі під час воєнного стану, їх організатори отримали сумарний дохід у розмірі 1 мільярд гривень. Загалом же за весь час дії земельної реформи бюджети різних рівнів поповнилися на 1,3 млрд. грн. За цей час на електронних майданчиках на зразок Української універсальної біржі вдалося реалізувати або надати у тимчасове користування 4,7 тис. ділянок загальною площею 43 000 га.

Щоб бути в курсі того, як здійснюється продаж сільгосп землі під час воєнного стану, підписуйтеся на E-mail-розсилку і офіційну сторінку майданчика УУБ у Facebook. Також пропонуємо скористатися зручними чат-ботами у Telegram і Viber.