Продаж земель несільгосппризначення

під час воєнного стану на майданчику УУБ

На початку повномасштабного вторгнення влада заблокувала доступ до Державного земельного кадастру і Державного реєстру прав на нерухомість – відтак спочатку продаж земель несільськогосподарського призначення під час воєнного стану було повністю припинено. Однак вже у травні-червні 2022 року роботу усіх державних реєстрів поновили, після чого землевласники змогли повноцінно укладати договори з оренди та реалізації земельних ділянок, у тому числі і через аукціони Prozorro.Sale.

Продаж земель несільськогосподарського призначення

під час воєнного стану в системі Прозоро.Продажі

Можливо такі часті зміни правил купівлі, продажу, надання у тимчасове користування земельних ділянок дещо заплутали власників і потенційних покупців даного ресурсу. Станом на вересень 2023 року в Україні офіційно дозволене укладання договорів на земельному ринку відповідно до законодавства, яке діяло до 24 лютого 2022 р. Тож сьогодні усі учасники електронних торгів на Прозорро.Продажі мають право:

  • здійснювати під час воєнного часу продаж або надання в оренду земель сільськогосподарського і несільськогосподарського призначення, якщо вони є приватною власністю;
  • орендувати державні і комунальні сільгосп угіддя;
  • купувати несільськогосподарські ділянки, що належать державі і територіальним громадам (наприклад, під час процесу приватизації).

Що стосується продажу земель несільськогосподарського призначення під час воєнного стану, то сьогодні усі угоди, пов’язані з державними або комунальними угіддями, укладаються виключно через е-торги в системі Prozorro.Sale. Однак, враховуючи нинішні умови, з цього переліку є винятки. Орендувати без електронних аукціонів можна ділянки, призначені для:

  • переміщення підприємств із зони ведення бойових дій;
  • будівництва нових терміналів річкових, морських портів та інших об’єктів критичної інфраструктури;
  • прокладання мереж зв’язку, тепло-, електро- і водопостачання.

Купити землю несільськогосподарського призначення

під час військового стану на майданчику УУБ

Як здійснюється продаж земель несільськогосподарського призначення на майданчиках Prozorro.Sale під час воєнного стану? Органи державної та місцевої влади розміщують в електронній системі відповідний лот, вказуючи його детальний опис – площу, місце розташування, початкову вартість, цільове призначення, контактні дані, дату проведення торгів. Участь в таких аукціонах приймають як фізичні, так і юридичні особи. Для цього їм потрібно зареєструватися на одному з акредитованих майданчиків, наприклад, sale.uub.com.ua.

Після сплати реєстраційного і гарантійного внеску учасники по черзі роблять ставки. Переможцем торгів автоматично визнається покупець, який запропонував найвищу ціну.

Отримувати сповіщення про нові аукціони з продажу земель несільськогосподарського призначення під час воєнного стану зручно з нашої E-mail-розсилки і ботів у Telegram та Viber. Також підписуйтеся на YouTube-канал та офіційну сторінку майданчика Української універсальної біржі у Facebook.