Продаж земель промисловості під час війни

на майданчику sale.uub.com.ua

В зв’язку з нестабільною військовою і економічною ситуацією в країні потенційні покупці цікавляться, чи відбувається продаж земель промисловості безпосередньо під час воєнного стану. Одразу після повномасштабного вторгнення у червні 2022 року уряд ухвалив зміни, згідно з якими було припинено роботу усіх державних реєстрів, а деякі категорії земельних ділянок не підлягали реалізації взагалі або ж цей процес відбувався без проведення аукціонів на Прозоро.Продажі.

Продаж земель промисловості під час воєнного стану

на торгах Prozorro.Sale

Так, у перші місяці повномасштабної війни було введено низку змін у діюче законодавство, згідно з якими оренда державної і комунальної землі сільгосппризначення проходила без проведення обов’язкових онлайн-аукціонів у системі Прозорро.Продажі. При цьому формування ділянок відбувалося без додавання відповідної інформації до Державного земельного кадастру і присвоєння їм кадастрових номерів. Право оренди у таких випадках також не підлягало державній реєстрації, а укладені договори в майбутньому не можна буде поновити або підписати заново.

Окрім цього, без проведення онлайн-торгів під час війни в оренду почали здавати державну і комунальну землю наступного призначення:

  • для облаштування промислових підприємств, перевезених у тилові області з окупованих територій або зони бойових дій;
  • для додаткового розширення річкових портів;
  • для зведення нових ліній електро-, тепло-, водопостачання, прокладання мереж телефонного зв’язку і Інтернету.

Водночас нововведення не стосувалися продажу земель промисловості під час воєнного стану – подібні лоти органи державної і місцевої влади і далі виставляли на електронних майданчиках Prozorro.Sale.

Купити землі промисловості під час воєнного стану

на майданчику Української універсальної біржі

До земель промисловості, продаж яких під час воєнного стану відбувається на майданчику УУБ, належать ділянки, призначені для облаштування і використання основних, допоміжних, підсобних будинків та споруд, які є частиною промислових, транспортних, нафто- або газовидобувних підприємств. На такій землі прокладають під’їзні шляхи, інженерні комунікації, зводять адміністративно-побутові будівлі.

Особливістю земель промисловості, продаж яких під час воєнного стану регулярно здійснюється на акредитованому майданчику Української універсальної біржі, є те, що вони не придатні для ведення сільськогосподарських робіт. Їх розміри визначають встановлені державні нормативи і відповідна проектна документація, а процес відведення виконується згідно з чергою на освоєння.

За два роки дії земельної реформи на майданчиках Прозорро.Продажі було проведено більше 16 тис. електронних торгів, а загальна площа реалізованих або наданих в оренду ділянок склала 43 000 га. Якщо вас цікавить продаж земель промисловості під час воєнного стану, підписуйтеся на нашу електронну розсилку, сторінку майданчика УУБ у Facebook та зручні чат-боти у Telegram і Viber.