Продаж земельної ділянки під час війни

на майданчику sale.uub.com.ua

Як показує практика, питання продажу земельних ділянок в умовах воєнного стану для українців не втрачає своєї актуальності. Одразу після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 р. повноцінне функціонування ринку землі було призупинене. Адже влада закрила доступ до усіх державних реєстрів, зокрема, Державного земельного кадастру та Державного реєстру прав на нерухомість. Відповідно, оформити нотаріально продаж земельної ділянки в період військового стану на той час було неможливо.

Чи діє заборона на продаж земельних ділянок під час воєнного стану

в ЕТС Прозорро.Продажі

За майже рік повномасштабного вторгнення – з 24 лютого 2022 р. по 16 січня 2023 р. – в Україні було укладено більше 43 тис. договорів з купівлі-продажу та здачі в оренду земель сільгосп- і несільгосппризначення. Сумарна площа угідь сягнула 80 000 га.

Найбільшу кількість угод з продажу земельних ділянок під час воєнного стану у 2022 році зафіксовано у Полтавській, Хмельницькій, Кіровоградській, Вінницькій, Дніпропетровській області. При цьому вартість 1 гектару склала 41 тис. грн. Найбільші за площею ділянки вдалося реалізувати також у Полтавській, Дніпропетровській, Кіровоградській та Харківській і Херсонській областях.

Під час повномасштабного вторгнення та введення на території всієї України воєнного стану, продаж приватної, комунальної, державної земельної ділянки було тимчасово заборонено. Протягом березня-квітня 2022 року влада блокувала роботу усіх держреєстрів, зокрема, Держгеокадастру та Державного реєстру прав на нерухоме майно. Понад 5 000 нотаріусів в нашій державі в ті часи лишилися основного джерела доходу.

Однак вже за пару місяців доступ до державних реєстрів розблокували. А у листопаді 2022 року влада остаточно скасувала усі обмеження і дозволила оренду та продаж приватних, державних і комунальних земельних ділянок у воєнний стан.

Як оформити продаж земельної ділянки під час воєнного стану

на торгах Prozorro.Sale

Станом на жовтень 2023 року на торгах Прозоро.Продажі можна виконувати наступні операції, пов’язані із землями сільськогосподарського і несільськогосподарського призначення:

  • купівля, продаж, надання у тимчасове користування приватних ділянок (незалежно від їх призначення);
  • оренда с/г земель, які перебувають у комунальній чи державній власності;
  • продаж несільськогосподарських земельних ділянок у період воєнного стану, якщо вони належать державі або місцевим громадам.

Водночас нагадуємо, що реалізація державних або комунальних сільськогосподарських земель в Україні досі заборона. На майданчиках Prozorro.Sale їх можна лише орендувати.

На сьогоднішній день надання у тимчасове користування або продаж державної і комунальної земельної ділянки під час воєнного стану дозволяється виключно в електронній системі Прозоро.Продажі. Це не стосується лише кількох винятків:

  • ділянок, на яких будуть розміщені виробничі потужності, переміщені із зони бойових дій;
  • площ, призначених для зведення додаткових терміналів річкових, морських портів;
  • землі, де прокладатимуть магістралі газо-, електро-, водопостачання, лінії зв’язку.

Продаж земельної ділянки за довіреністю у воєнний час

на електронному аукціоні Прозорро.Продажі

У воєнний час продаж земельної ділянки за довіреністю потребує виконання кількох обов’язкових умов:

  • укладання договору за довіреністю від власника активу допускається, якщо з моменту її видачі пройшов щонайменше 1 місяць;
  • коли довіреність засвідчена консульствами або дипломатичними представництвами України у іншій державі – у цьому випадку термін виростає до 2 місяців;
  • в процесі оформлення довіреності нотаріус має отримати заяву довірителя про законність складеної довіреності, підпис на якій повинен бути нотаріально завіреним (засвідченим консульською установою/диппредставництвом України);
  • якщо довіреність засвідчена нотаріусом без використання спеціального бланку нотаріального документу – вона має бути внесена до Єдиного реєстру довіреностей;
  • достовірність підпису завіряється нотаріусом щонайменше за сім календарних днів до моменту підписання угоди з купівлі-продажу земельної ділянки під час війни (мінімум за 1 місяць – у разі засвідчення документу консульствами або дипломатичними представництвами).

Продаж земельних ділянок під час воєнного стану

на акредитованому майданчику sale.uub.com.ua

На електронних торгах, які у тому числі регулярно проводить майданчик УУБ, під час воєнного стану продаж земельної ділянки стабільно викликає підвищений інтерес у потенційних покупців. Приблизно за рік повномасштабної війни в Україні їх організатори отримали 1 мільярд гривень прибутку. Загалом же з моменту впровадження земельної реформи у 2021 році на Прозорро.Продажі проведено 16 000 онлайн-аукціонів, де реалізовано або здано в оренду тисячі ділянок загальною площею 43 000 га. Переважну більшість з них (90%) становили угіддя сільгосппризначення.

Більше про продаж земельних ділянок під час війни вам розкажуть наші консультанти – зателефонуйте на гарячу лінію за номером (044)22-13-233. Отримувати актуальну інформацію про нові торги землею вам допоможуть: