Реалізація землі під час війни на Київщині на торгах Prozorro.Sale

У перші тижні повномасштабної війни продаж землі на Київщині, як і у інших областях України, повністю припинився. З міркувань безпеки уряд заблокував усі доступи до Державного земельного кадастру, Реєстру речових прав на нерухомість, діяла заборона на законне формування ділянок. Водночас на початку військової агресії сільськогосподарські землі передавалися в оренду без оголошення аукціонів на Прозоро.Продажі – це допомогло пришвидшити темпи посівної кампанії.

Продаж землі під час війни на Київщині та у інших областях

на майданчиках Prozorro.Sale

Після повної деокупації Київської, Чернігівської, Сумської областей земельний ринок у цих регіонах почав відновлюватися. Попри війну, продаж землі на Київщині продовжився у травні 2022 року – після відкриття відповідних державних реєстрів. За даними Мінагрополітики, за перші дев’ять місяців повноцінного функціонування ринку в Україні було укладено понад 34 тис. договорів реалізації земельних угідь загальною площею більше 60 тис. га.

Окрім Київщини, найбільш активними регіонами по продажу землі під час війни станом на грудень 2022 року визнано Хмельницьку (6,2 тис. га), Вінницьку (6,1 тис. га), Полтавську (5,9 тис. га), Кіровоградську (5,8 тис. га), Дніпропетровську області (5,2 тис. га). І хоча заборона здачі в оренду державних і комунальних ділянок сільгосппризначення тривала майже рік, у цей період на торги Прозорро.Продажі і далі виставлялися приватні угіддя. Так, з травня по грудень 2022 року на акредитованих майданчиках на зразок sale.uub.com.ua відбулося близько тисячі земельних аукціонів, прибуток від яких склав майже 230 млн. грн.

Навіть в суворих умовах війни ринок землі продовжує розвиватися, а вартість продажу 1 га на Київщині та у інших регіонах – зростати. Так, станом на кінець жовтня 2022 року вона збільшилася на 2 000 грн. і становила 38 тис. грн. (порівняно з аналогічним періодом у 2021 році). Окрім Київської (майже 78 тис. грн.), найвищою ціна землі несільськогосподарського призначення була у Івано-Франківській (92 тис. грн.) і Львівській областях (понад 70 тис. грн.).

Продаж землі на Київщині та в інших регіонах під час військового стану

на майданчику Української універсальної біржі

Попри війну, вже наприкінці 2022 року влада повністю відновила продаж землі на Київщині і у інших областях через електронні торги Prozorro.Sale. Сьогодні ви також можете безперешкодно орендувати на майданчику УУБ державні і комунальні ділянки сільськогосподарського призначення.

Загалом з моменту повномасштабного вторгнення в системі Прозоро.Продажі було проведено більше 400 торгів землями несільськогосподарського призначення. Завдяки їм державний і місцеві бюджети поповнилися 300 мільйонами гривень. Більше про продаж землі під час війни на Київщині та у інших областях ви дізнаєтеся з E-mail-розсилки та офіційної сторінки майданчика Української універсальної біржі у Facebook, а також спеціальних чат-ботів у Telegram і Viber.