Чи є продаж землі у військовий час і

як взяти участь в аукціоні на Прозоро

Враховуючи сучасні реалії, багатьох українців цікавить, чи є продаж землі у військовий час. Так, з моменту повномасштабного вторгнення значних змін зазнали усі сфери економіки. Не оминули вони і аграрний сектор, який безпосередньо задіяний майже у всіх сферах виробництва.

Чи є продаж землі у військовий час в електронній системі Прозорро.Продажі?

Для нашої держави земля являється найвищою цінністю, адже без просторих сільськогосподарських угідь неможливо уявити успішну і процвітаючу Україну. Водночас ділянки не сільгосппризначення активно використовуються для ведення бізнесу та розміщення промислових об’єктів. А їх реалізація і надання в оренду через торги на Prozorro.Sale дозволяють державі відкрито отримувати додатковий прибуток, що надзвичайно актуально в умовах повномасштабної військової агресії.

Від моменту запуску земельного ринку влітку 2021 року і до 24 лютого 2022 р. в Україні було підписано майже 100 тис. угод з купівлі-продажу с/г угідь. Однак у військовий час продаж землі було фактично призупинено, оскільки влада тимчасово заблокувала роботу усіх відповідних інформаційних служб, таких як Державний земельний кадастр і Державний реєстр речових прав на нерухомість. Відповідно, без їх функціонування жоден покупець або продавець не може засвідчити набуття права власності та юридично оформити укладений договір.

Однак кризовий час затягнувся. І попри всі труднощі економіка нашої країни продовжує працювати. Вже 16 листопада 2022 р. умови продажу землі у військовий час знову було змінено. Конкретніше, підписанням ЗУ «Про відновлення оренди землі сільгосппризначення» влада дозволила проведення однойменних торгів ділянками, що перебувають у державній або комунальній власності, на акредитованих майданчиках Прозорро.Продажі.

Продаж земельних ділянок у військовий час на електронному

майданчику Української універсальної біржі

Чи є продаж землі у військовий час? Лише від початку повномасштабного вторгнення на акредитованих платформах Prozorro.Sale відбулося більше 400 онлайн-торгів з реалізації і надання в оренду ділянок не с/г призначення. А отриманий прибуток, що поповнив державний і місцевий бюджети за цей час, склав 300 млн. грн.

В середині листопада 2022 року в ЕТС Прозоро.Продажі було оголошено майже 650 земельних аукціонів. Загальна площа усіх ділянок при цьому склала більше 1,4 тис. га. Сумарно ж дохід, отриманий від продажу державних, комунальних і комерційних активів починаючи з 2016 р., вже досяг позначки у 70 млрд. грн.

Навіть у скрутні для всієї країни часи фахівці майданчика sale.uub.com.ua продовжували надавати консультації та готувати учасників до електронних аукціонів. Отримувати сповіщення про оголошення нових електронних торгів з продажу землі у військовий час зручно за допомогою нашої E-mail-розсилки, спеціальних земельних Viber- і Telegram-ботів. Тож швидше проходьте реєстрацію, робіть ставки на вигідні лоти і перемагайте!