Як відбувається продаж землі під час воєнного стану

На початку червня 2022 року набув чинності Закон №2247-IX, який регулює відносини у сфері купівлі/продажу землі у воєнний час. Зокрема вищезгаданий нормативно-правовий документ визначає оновлену процедуру реалізації угідь, особливості їх використання тощо.

На сьогодні досить багато підприємців цікавиться питанням купівлі ділянок різного цільового призначення. В умовах воєнного стану земельні аукціони здійснюються в електронній торговій системі Прозорро.Продажі за зміненими умовами. Стати учасником  торгів може кожен, хто попередньо пройшов акредитацію на майданчику ТОВ “Українська універсальна біржа”.

Продаж землі під час воєнного стану в Україні у 2024 році

Навесні - на початку літа 2022 року в Україні було відновлено доступ до системи Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав. Відповідно підприємці знову отримали право купувати угіддя. Придбати ділянку можна напряму у власника або ж на електронному аукціоні.

У березні 2022 року до Земельного кодексу України було внесено низку змін. Зокрема визначено категорії державних та комунальних угідь, які можуть реалізовуватися без проведення аукціонів:

  • промислові ділянки, які використовуються підприємствами, що здійснюють релокацію;
  • угіддя під нежитлову забудову, що експлуатуються з метою будівництва терміналів морських портів та інших критично важливих для економіки об‘єктів;
  • землі енергетичного призначення, що використовуються для прокладання ліній електропередач та газопроводів тощо.

Усі інші ділянки державної та комунальної власності (крім сільськогосподарських угідь) й надалі реалізуються через електронні аукціони, за організацію та проведення яких відповідає електронна торгова система Prozorro.Sale. Також зазначаємо, що вищезгадані обмеження не стосуються продажу приватних земель у воєнний стан.

Зміни в земельному законодавстві мають максимально спростити умови реалізації ділянок сільськогосподарського, енергетичного та промислового призначення, які в умовах війни є критично важливими для держави.

Сьогодні кожен охочий підприємець має право на купівлю державних, комунальних та приватних угідь за відкритими умовами. Пройдіть акредитацію на сайті Української універсальної біржі (sale.uub.com.ua), щоб отримати доступ до земельних аукціонів, які проводяться навіть в умовах воєнного стану. 

У воєнний час продаж землі здійснюється на майданчику Української універсальної біржі

Під час війни надзвичайно важливою є максимальна ефективність економіки. Саме тому в умовах воєнного стану мають відбуватися земельні торги. По-перше, проведення операцій з купівлі/продажу угідь є джерелом додаткових надходжень до Держбюджету. По-друге, земельні аукціони надають підприємцям можливість придбати ділянку для ведення будь-якої діяльності, що також має позитивні наслідки для економіки. 

Якщо ви бажаєте купити лісогосподарські, промислові чи інші угіддя, запрошуємо вас на майданчик ТОВ «Українська універсальна біржа». На сайті sale.uub.com.ua ви знайдете сотні аукціонів з продажу землі у воєнний час. 

Проходьте акредитацію на УУБ та долучайтеся до прозорого ринку. Не забувайте про приємні бонуси, які для вас підготували фахівці нашого майданчика. Налаштуйте земельний Telegram- бот, а також Email-розсилку, щоб отримувати оперативну інформацію про нові аукціони в системі Prozorro.Продажі.