В Івано-Франківську продаж землі проходить через систему Prozorro.Sale

Старт продажу землі в Івано-Франківську та по всій Україні відбувся ще влітку 2021 року. Право на реалізацію таких активів землевласники отримали, відповідно до законопроекту 2178-10. Офіційне відкриття ринку землі означає, що у громадян з’явилася можливість легально продавати своє майно, а не лише передавати його у спадок чи шукати незаконні шляхи збуту.

 В Івано-Франківську продаж землі різного цільового призначення відбувається онлайн

Українське суспільство протягом 20 років не переставало жваво обговорювати відкриття земельного ринку та дозвіл на продаж ділянок. Однак влада довгий час займалася залякуванням людей тим, що всі чорноземи дістануться іноземцям. А також вказувала, що через відсутність прозорої процедури реалізації угідь утворяться аграрні монополії. 

Враховуючи ці фактори, був прийнятий Закон «Про обіг земель», який регулює новостворений ринок наступним чином:

  • іноземці не допускаються до купівлі ділянок (хіба що сам народ їм дозволить на національному референдумі);
  • повноцінними учасниками поки що є лише фізичні особи, для яких доступна площа – 100 га на одного;
  • приватні компанії зможуть придбати до 10 000 га, але лише з 2024 року;
  • продаж відбувається у формі аукціону з використанням електронної системи Прозорро.Продажі, завдяки чому не допускаються махінації.

Без сумніву, скасування мораторію на реалізацію аграрних угідь має свої позитивні моменти, які ми помічаємо вже сьогодні, через 7 місяців від початку торгів: вільне володіння майном, зростання ВВП на 1%, детінізація галузі, залучення нових інвесторів, які стануть власниками фермерських наділів і будуть розвивати агросектор, збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Окрім ділянок сільськогосподарського призначення, на майданчиках Prozorro.Sale для купівлі доступні угіддя під забудову для ведення власного бізнесу. 

Очікуючи запуск аукціонів з продажу землі в Івано-Франківську та інших населених пунктах, суспільство хвилювалося, чи вдасться досягти прозорості та відкритості процесу? Електронні торги в системі Прозорро.Продажі легко вирішують це питання. Вона вже більше п’яти років є платформою для реалізації майна державної та комунальної власності. Завдяки публічним торгам громадськість має змогу контролювати обіг різних активів та прозорість їх продажу чи здачі в оренду.

 Продаж землі в Івано-Франківську – як стати учасником торгів на майданчику ТОВ УУБ

Публічні та прозорі онлайн-торги дозволять вивести ринок землі на якісно новий рівень. 

Професіонали електронного майданчика ТОВ «Українська універсальна біржа» готові надати вам будь-яку допомогу при участі в аукціонах з продажу землі в Івано-Франківську чи інших обласних центрах. 

Зареєструвавшись на sale.uub.com.ua ви не тільки матимете доступ до всіх торгів ділянками різного цільового призначення, а й зможете відслідковувати нові лоти на Прозорро.Продажі за допомогою спеціальних земельних ботів у Telegram і Viber. Долучайтеся до сторінки ТОВ УУБ у Facebook.