Як продати землю у Хмельницькому через онлайн-торги

Україна донедавна залишалася останньою із європейських держав, де ще не функціонував ринок угідь. Проте зусиллями нинішньої влади вдалося змінити цю ситуацію. Вже зараз продаж землі у Хмельницькому чи іншому місті України є повноцінною можливістю кожного землевласника.

У 2016 році українським фахівцям вдалося розробити дієвий інструмент, який допомагає подолати корупцію у сфері реалізації державного, комунального та приватного майна, зокрема й угідь різного цільового призначення. Цим механізмом є електронна торгова система Прозорро.Продажі. На її акредитованих майданчиках на зразок ТОВ “Українська універсальна біржа” ви знайдете безліч лотів з угіддями.

Продаж землі у Хмельницькому через майданчик ТОВ “Українська універсальна біржа”

Не секрет, що земля - це найперспективніший для інвестування ресурс. Він не потребує великих капіталовкладень, має постійне місцеположення і дає стабільний та високий прибуток. Однак останні 30 років інвестори в Україні не мали можливості купувати сільськогосподарські угіддя через дію мораторію. Що стосується земель іншого цільового призначення, то їх можна було купити. Однак механізми відчуження таких угідь були надзвичайно незрозумілими та непрозорими.

Шлях до створення прозорого ринку з продажу землі в Хмельницькому та інших містах України розпочався у 2020 році. Саме тоді Верховна Рада прийняла Закон №552-IX, який фактично скасував тридцятирічну дію мораторію на обіг сільськогосподарських угідь (стосується лише приватних наділів). Таке рішення викликало неабиякий резонанс у суспільстві, адже українці, які не мали правильної інформаційної підтримки, не розуміли усіх переваг вільного обігу ділянок різного цільового призначення.

По-перше, відкриття ринку землі виведе його з тіні, бо де-факто угіддя в Україні продавалися і раніше. По-друге, землевласники нарешті можуть реалізувати свій актив, адже не в кожного є можливість обробляти свою ділянку. По-третє, Державний бюджет отримує додаткові надходження з кожної операції відчуження угідь.

Основні побоювання українців стосувалися того, що механізми продажу землі в Хмельницькому та інших населених пунктах України не будуть прозорими. Однак влада мала достатньо часу задля вирішення цього завдання.

Рішення про проведення земельних торгів у системі Прозорро.Продажі виглядає досить логічним. Ефективність Prozorro.Sale є беззаперечною та легко демонструється наступними показниками:

  • 447 тисяч проведених аукціонів;
  • більше 50 000 унікальних учасників;
  • понад 60 млрд доходу до бюджетів на різних рівнях.

У Хмельницькому продати землю можна за вигідними умовами та прозорою процедурою

Сьогодні продати землю в Хмельницькому чи будь-якому іншому місті України досить просто. Для початку зареєструйтеся на майданчику ТОВ “Українська універсальна біржа”. За допомогою зручних фільтрів відсортуйте лоти за параметрами (площа, бюджет, замовник тощо). Надайте адміністраторам майданчика документи для перевірки та подайте заявку на участь. Також необхідно сплатити обов’язкові внески.

Щоб швидко отримувати інформацію про нові торги в системі Прозорро.Продажі, рекомендуємо налаштувати наші земельні боти в Telegram та Viber. Також долучайтеся до сторінки УУБ у Facebook.