Продаж землі сільгосппризначення в Одеській області на онлайн-аукціонах

Можливість продажу землі в Одеській області та на решті території України землевласники отримали зовсім недавно. Ринок землі повноцінно запрацював лише 7 місяців тому. Експерти мають позитивні прогнози щодо цієї події: скасування мораторію має вивести український агросектор з тіні, а державна економіка опиниться на якісно новому рівні. Близько 7 мільйонів громадян тепер мають законну можливість розпоряджатися своїми земельними активами на власний розсуд.

 В Одеській області продаж землі проходить на акредитованих майданчиках

Земельний фонд України складає близько 60 млн га, 71% з яких займають ділянки сільськогосподарського призначення (це 43 млн га). Зважаючи на ці дані, можна говорити про те, що наша країна по праву називається аграрною. 

Однак близько 30 років приватні угіддя, яких налічується 28 млн га, не брали участі в загальному обігу землі, адже перебували під дією мораторію. Це означає, що їх легальний продаж був заборонений. Такі ділянки могли лише передаватися у спадок або здаватися в оренду за мінімальні суми. Тіньові схеми, фейкові договори довгострокової оренди – ось що супроводжувало земельні відносини весь цей час.

Ми прийшли до легального продажу землі в Одеській області та в інших регіонах лише поступово. Влада розпочала земельну реформу ще у 2020 році. Перший законопроект, який вона ухвалила, стосувався саме приватних паїв та їх реалізації. У ньому зазначалося, що до 2024 року на ринку землі учасниками є лише фізичні особи. Далі до них долучаються приватні компанії, які належать українцям. Для перших ліміт на ділянку складає 100 га, для других – 10 000 га. Питання щодо купівлі ділянок іноземцями залишається невирішеним до проведення референдуму.

Важливим рішенням також стало проведення земельних аукціонів в електронному форматі через систему Прозорро.Продажі. Учасники публічних торгів чесно змагаються між собою, а контролюючі органи та звичайні громадяни спостерігають за цим у режимі реального часу. Переможець визначається автоматично. Тобто вирішити щось за спинами не вдасться. 

 Продаж землі сільгосппризначення в Одеській області за відкритою процедурою на онлайн-торгах

Електронна система Прозорро.Продажі, як інноваційний інструмент боротьби з корупцією, працює вже протягом 5 років. Він доводить, що управляти майном різних форм власності можна ефективно з вигодою для Державного бюджету. 

Публічні електронні торги доступні всім охочим на офіційних майданчиках на зразок ТОВ «Українська універсальна біржа». Зареєструвавшись на ньому, ви зможете подати свою цінову пропозицію на будь-який аукціон з продажу землі в Одеській області та інших регіонах. Зв’яжіться з нашими менеджерами за телефоном (044) 221-32-33, щоб отримати кваліфіковану консультацію. 

Спеціалісти майданчика sale.uub.com.ua розробили для вас спеціальні боти по землі у Вайбер і Телеграм, через які зручно відслідковувати появу нових лотів у потрібному регіоні. Не пропускайте корисну інформацію щодо ринку землі, долучайтеся до сторінки ТОВ УУБ у Facebook.