Продаж землі в Україні під час військового стану на Prozorro.Sale

Багатьох клієнтів електронного майданчика sale.uub.com.ua цікавить питання, як відбувається продаж землі в Україні у воєнний час? Адже повномасштабна війна кардинально вплинула на усі сфери нашого життя. Ще у червні 2022 року чинності набув ЗУ № 2247-IX, який чітко зафіксував особливості тимчасового користування, розпорядження і продажу землі в Україні під час військового стану.

Продаж землі в Україні під час війни на онлайн-аукціонах Prozorro.Sale

Відповідно до нових правил, державні угіддя сільськогосподарського призначення продовжують здаватися в оренду – однак для цього не потрібно було оголошувати торги на Прозоро.Продажі. При цьому відомості про ділянку не вносяться до Державного земельного кадастру, також їй не присвоюють кадастровий номер. Важливий нюанс: договори про оренду аграрних угідь, укладені під час дії воєнного стану, не можна буде поновити або підписати заново на інший термін.

Окрім загальної заборони продажу землі в Україні під час війни 2022 року, державні і комунальні угіддя сільськогосподарського призначення і раніше лише здавалися в оренду. Також на період дії воєнного стану у тимчасове користування без проведення онлайн-торгів надавалися наступні ділянки:

  • для розташування промислових виробництв, що були переміщені із зони бойових дій або окупованих територій;
  • для відкриття річкових портів – за рішенням центральних органів виконавчої влади;
  • для налагодження критичної інфраструктури – електро-, газо-, тепло-, водопостачальних, каналізаційних мереж, електронних комунікацій, магістральних газопроводів.

Водночас реалізація всіх інших земельних ділянок не сільськогосподарського призначення могла і надалі відбуватися з використанням електронних аукціонів Прозорро.Продажі.

Продаж землі у воєнний стан в Україні на майданчику

Української універсальної біржі

На жаль війна триває довше, ніж нам хотілося б. У зв’язку з цим уряд вносить поправки у раніше прийняті рішення. Так, 19 жовтня 2022 р. Верховна Рада ухвалила черговий законопроект, згідно з яким на Prozorro.Sale знову починають проводитися аукціони з надання в оренду с/г земельних угідь державної і комунальної форми власності.

Протягом року за допомогою електронних майданчиків на зразок ТОВ «УУБ» в ЕТС Прозоро.Продажі відбулося більше 2 000 земельних торгів. Завдяки ним державний і місцевий бюджети поповнилися на 576 млн. грн. Ще 245 млн. грн. надійшли організаторам аукціонів за продаж землі під час війни в Україні. Окрім цього, в системі на даний момент оголошено понад 400 аукціонів з реалізації земельних ділянок сумарною площею 724 га та майже 200 торгів з оренди, початкова вартість яких загалом перевищує 300 млн. грн.

Просто зараз реєструйтеся на офіційному майданчику Української універсальної біржі та обирайте найбільш привабливі лоти. Підписуйтеся на E-mail-розсилку, наші боти у Telegram і Viber, приймайте участь у земельних торгах і перемагайте!