Металобрухт: покупка і продаж через Prozorro.Sale

Легально і досить просто купити металобрухт можна через систему електронних торгів Prozorro.Sale. Мета створення цього проекту - реалізація державного і комунального майна на загальних підставах: прозорості, відкритості, конкуренції, відсутності корупційних ризиків. Майно, яке підлягає списанню шляхом продажу, може бути вигідно продано на онлайн-аукціоні.
Prozorro.Sale дозволяє державним підприємствам продати металобрухт за ринковою ціною, що склалася в ході онлайн-торгів. Покупцями можуть стати фізичні або юридичні особи. Металевий брухт - стратегічно важливий ресурс для металургів і його покупка на електронному аукціоні дозволяє компенсувати дефіцит сировини в металургійній промисловості.

Куплю металобрухт за вигідною вартістю: як формується ціна?

Металевий брухт - це непридатні для експлуатації вироби або їх частини, що втратили цінність через зношування. Вони містять чорні або кольорові металеві складові. Сюди ж відносяться конструкції з металу, у яких виявлено невиправний брак.
На підприємстві брухт утворюється:
  1. в процесі господарської діяльності - металеві відходи від виробничої діяльності компанії;
  2. після ліквідації будівель, споруд - матеріали, які залишилися після розбирання конструкцій і містять чорні або кольорові металеві елементи.
Отриманий металобрухт компанія може продати для подальшої переробки сировини.
Особливість формування розцінок на лом - відсутність собівартості. Якщо для виготовлення продукції потрібне обладнання, витрати на енергетичні та робочі ресурси, то чормет та кольорові метали - готовий виріб, непридатне до використання. Тому його вартість залежить від наступних факторів:
  1. ринкової ситуації;
  2. внутрішнього попиту;
  3. регіональних особливостей.
Також має значення якість брухту та рівень його засміченості. Останнє означає кількість у відходах неметалічних частинок і металобрухту інших категорій. Допустима величина засміченості визначається окремо для категорій металевого брухту, в середньому це 5%.

Продаж і купівля металобрухту на Прозорро.Продажі

Система складається з центральної бази даних і підключених до неї торгових майданчиків. При виставленні лота на одному з офіційних майданчиків, наприклад, на Українській універсальній біржі, дані про нього «автоматично» потрапляють в ЦБД і направляються на інші майданчики.
Як повинні діяти бажаючі почати скупку металобрухту на Прозорро.Продажі:
  1. Зареєструватися на одному з акредитованих в системі торгових майданчиках, наприклад, тут: sale.uub.com.ua. Після цього учасник зможе переглянути всі лоти. Наш майданчик підтримує функцію розсилки повідомлень користувачам про всі нові лоти.
  2. Вибрати лот. Учасник переходить до «Профілю користувача» і робить ставки. Під час торгів учасники в режимі реального часу підвищують ціну. Після 3-х раундів аукціону оголошується переможець - учасник, який зробив найвищу ставку. В кінці торгів розкривається інформація про всіх, хто взяв участь в цьому аукціоні.
  3. Переможець підписує протокол торгів, після чого оплачує вартість лота і замовник публікує договір в системі. Після цього акціон переходить в стадію завершених.
Варто врахувати, що учасники зобов'язані внести гарантійний внесок, щоб брати участь в онлайн-торгах. Якщо після закінчення аукціону переможець не викупить лот або не виконає інші зобов'язання, то внесок йому не повернуть.
Великий плюс придбання металевого брухту через Прозорро.Продажі те, що особа учасника до закінчення торгів нікому не відома. Це забезпечує чесну конкуренцію, тому що перемога дістається тому, хто зробив кращу пропозицію. Організатор ніяк не зможе перешкоджати цьому.

Особливості покупки металобрухту на онлайн-аукціоні

Учасникам варто врахувати наступні моменти:
  • переконатися, що ви подали пропозицію і зайшли на сторінку аукціону в режимі учасника, а не спостерігача;
  • торги проходять у певний час, який зазначено в описі лота, в цей період учаснику буде потрібний доступ в Інтернету;
  • час ходу кожного учасника строго регламентовано, тому ставки краще продумати заздалегідь, щоб під час торгів не витрачати час на обмірковування пропозиції;
  • є певний час, протягом якого потрібно укласти договір і оплатити актив, інакше угода не відбудеться.
На нашому майданчику публікуються всі аукціони, які є на Prozorro.Sale. Про всі нові лоти повідомляється всім зареєстрованим користувачам за допомогою e-mail-розсилки та Telegram-бота УУБ. Наші менеджери дадуть відповідь на всі запитання учасників і допоможуть подати заявку на онлайн-аукціон.