Приватизація державного майна: планується бути масштабною

В першій половині 2018 року прийнято ряд нормативних документів, відповідно до яких розпочинається масштабна приватизація державного майна:
  • Закон України «Про приватизацію державного та комунального майна»
  • Постанова КМУ «Про затвердження Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації, визначення переможця за результатами електронного аукціону, розміру та порядку сплати за участь в електронному аукціоні, а також порядку визначення додаткових умов продажу об’єктів малої приватизації»
Приватизація майна державних підприємств (продаж майна) вже тривалий час (з 2017 року) проходить через майданчики електронної системи Прозорро.Продажі, в якості пілотного проекту. Так своє майно через електронні аукціони реалізовують провідні державні компанії, такі як ПАТ «Укрпошта», ПАТ «Укргазвидобування», КП «Київський метрополітен», ПАТ Укрзалізниця та інші.
Зазначена електронна система майже 100% гарантує, що приватизація майна буде проведена на засадах повної публічності, прозорості та рівної доступності активів для бажаючих.
Нажаль потрібно зазначити, що не всі державні активи будуть відразу реалізовуватись через Prozorro. Відповідно до чинного законодавства відокремлюється мала приватизація та приватизація.
Так велика приватизація, тобто приватизація державних підприємств вартістю понад 250 млн. грн., на даному етапі буде проводитись поза межами системи Прозорро.
Нагадаємо, що Уряд разом з ФДМУ затвердив перелік об’єктів малої та великої приватизації на 2018 рік.
Підписуйтеся на електронну розсилку та Telegram-бот УУБ - вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!