Як українські банки проводять реалізацію заставного майна

Реалізація заставного майна ліквідованих банків здійснюється за допомогою електронної системи Prozorro.Продажі. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб - ФГВФО - почав продавати власність ліквідованих фінансових установ через цей онлайн-аукціон з 2017 року.
На торги виставляють:
  • рухоме майно (авто, техніку і т.п.);
  • нерухомість (будівлі, квартири, споруди, будинки, офіси, склади та інше);
  • переуступлення права вимоги за кредитними договорами.
Брати участь у торгах можуть фізичні та юридичні особи. Єдина умова - реєстрація на електронному торговельному майданчику. Процедуру реєстрації в системі Прозоро можна пройти на порталі Української універсальної біржі sale.uub.com.ua, який надає доступ до всіх аукціонів, організованих ФГВФО. Для зручності на сайті є можливість оформити підписку на електронну розсилку аукціонів, де можна задати параметри цікавого напрямку та лоту.

Коли банки України проводять реалізацію заставного майна?

Фінансові установи визнаються неплатоспроможними в установленому законом порядку. Після цього починається процедура ліквідації, в процесі якої формується ліквідаційна маса - це все майно, яке знаходиться у власності банку, оголошеного банкрутом та перебуваючого у процесі ліквідації. В ліквідаційну масу входить все рухоме і нерухоме майно, активи, майно боржників, заставне майно тощо. Формування ліквідаційної маси входить в компетенцію ФГВФО.
Фахівці Фонду гарантування проводять інвентаризацію активів банку, який оголошений банкрутом. Час формування ліквідаційної маси - не більше півроку після відкликання банківської ліцензії. Заставну власність кредитної установи в обов'язковому порядку оцінюють незалежні експерти.
Потім відомості про продаж активів фінансової організації повинні бути оприлюднені. Публікації здійснюються на офіційному веб-сайті банку, ФГВФО, засобах масової інформації.

Реалізація заставного майна банків через систему Prozorro.Sale

Фонд гарантування вкладів повинен виставити власність банку на електронних торгах. Брати участь в них можуть всі бажаючі.
Як це відбувається на практиці:
  1. Розміщується оголошення про продаж майна, в якому вказується первісна вартість, опис лота, вимоги до документів покупців.
  2. Покупець самостійно вибирає в якому аукціоні братиме участь та реєструється на акредитованому торговому майданчику.
  3. Через особистий кабінет покупець подає пропозицію, щоб брати участь в реалізації заставного майна банку України.
  4. Prozorro.Sale розкриває тільки ставки (учасники залишаються анонімними), кожен може в онлайн-режимі підвищити запропоновану вартість.
  5. По закінченню аукціону система визначає переможця. Ним стає той, хто запропонував найбільшу ціну за лот.
Після процедури підтвердження оплачується вартість лота і замовник публікує в Prozorro.Sale договір. Аукціон завершено.

Особливості реалізації банківського заставного майна

Просто прийти та купити власність банку-банкрута не вийде. Процес здійснюється тільки через систему Прозорро.Продажі. Всі етапи участі в онлайн-аукціоні можна пройти на майданчику Української універсальної біржі sale.uub.com.ua.
Що потрібно знати, якщо Ви хочете брати участь в онлайн-аукціоні:
  • пройти обов'язкову реєстрацію на одному з акредитованих торгових майданчиків;
  • перед участю в продажі внести гарантійний внесок;
  • учасників має бути не менше 2-х, інакше онлайн-аукціон не відбудеться;
  • учасники торгів мають право перебивати ставки один одного в 3-х етапах аукціону.
Якщо аукціон не відбудеться, то учасник має право забрати гарантійний внесок або перевести кошти на інші торги.
Банк-банкрут оформляє з переможцем договір купівлі-продажу придбаної власності. Документ підписується в 2-х примірниках: для покупця і продавця. Після цього майном можна розпоряджатися на свій розсуд.
Заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!