Чи відкрився реєстр на продаж землі під час воєнного стану

на Prozorro.Sale

Оскільки після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році влада закрила доступ до державного реєстру продажу землі, чимало громадян зараз цікавляться, чи можна купувати ділянки під час військового стану. Як взагалі працює земельний ринок під час війни та як придбати потрібний актив прозоро – розповідають фахівці електронного майданчика Української універсальної біржі.

Чи відкрився реєстр на продаж землі під час воєнного стану та як купити потрібну ділянку на аукціоні Прозоро.Продажі

У березні-квітні 2022 року роботу Державного земельного кадастру і Державного реєстру прав на нерухомість було припинено, що унеможливило продаж землі під час військового стану. Адже нотаріуси не могли легально оформлювати угоди з реалізації або здачі в оренду ділянок без присвоєння кадастрового номеру. В той час надання у тимчасове користування сільськогосподарських угідь, що належали державі або перебували у комунальній власності, відбувалося без проведення обов’язкових аукціонів у системі Prozorro.Sale. На цей крок влада пішла, щоб прискорити проведення посівних робіт і гарантувати країні продовольчу безпеку навіть попри активні бойові дії та окупацію сотень тисяч гектар родючих чорноземів.

Хочете дізнатися, чи відкрився сьогодні реєстр на продаж землі під час воєнного стану? У травні 2022 року в Україні знову запрацював Держреєстр прав на нерухомість, а в червні відкрився доступ до даних Держгеокадастру. Водночас заборона на оренду державної або комунальної землі сільськогосподарського призначення діяла майже до кінця листопада минулого року.

У 2024 році завдяки роботі Державного реєстру прав на нерухоме майно під час військового стану на майданчиках Прозорро.Продажі дозволяється продаж і оренда землі наступного призначення:

  • сільськогосподарські і несільськогосподарські угіддя, які належать приватним особам;
  • оренда державних і комунальних с/г земель;
  • реалізація ділянок несільськогосподарського призначення, навіть якщо вони належать державі або місцевим громадам.

Відкриття реєстру продажу землі та реалізація ділянок під час військового стану у 2023 році на майданчику sale.uub.com.ua

За майже рік дії військового стану (з 24 лютого 2022 р. по 16 січня 2023 р.) після відкриття відповідного реєстру в Україні було укладено понад 43 000 угод з оренди і продажу землі сільгосппризначення. Їх сумарна площа склала 80 тис. га. Найбільшу кількість договорів учасники ринку підписали у Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Вінницькій, Хмельницькій областях.

Долучаючись до земельних торгів на майданчику Української універсальної біржі, ви отримуєте можливість купити даний актив за максимально простою і чесною процедурою. З усіма питаннями щодо участі в аукціонах на Прозорро.Продажі звертайтеся до наших консультантів - (044) 221-32-33. Також слідкуйте за появою нових лотів за допомогою електронної розсилки і наших чат-ботів у Telegram або Viber.