Прогноз щодо ринку землі в Україні. Продаж с/г угідь на Prozorro.Sale

Вже зараз найоптимістичніший прогноз щодо ринку землі в Україні передбачає суттєве перевищення пропозиції над попитом. Це, на думку експертів, призведе до заниження вартості аграрних угідь. Та у будь-якому випадку скасування мораторію на продаж земельних ділянок с/г призначення стане приводом для значних змін в економіці країни. А головне – надасть 7 мільйонам українців законне право розпоряджатися своїм майном.

Прогноз щодо запуску ринку землі в Україні на 2021-2022 рр.

Питанням вільної реалізації земельних ділянок сільгосп призначення українські політики вдало маніпулювали майже всі часи незалежності. Найбільш вагомими «аргументами» для продовження мораторію були явно перебільшені хвилювання щодо масової скупки землі великими агрохолдингами, а то й взагалі її «дарування» іноземним громадянам за безцінь. Насправді ж безперешкодна реалізація аграрних угідь (в першу чергу земельних паїв) заважала виробникам с/г продукції, адже у цьому випадку значно збільшилися б і їх витрати.

Стосовно майбутнього ринку землі в Україні прогноз вітчизняних і закордонних експертів збігається: її оренда зростатиме пропорційно збільшенню ринкової ціни. Зі слів Олега Нів’євського, провідного експерта Київської школи економіки, протягом найближчих років плата за тимчасове користування с/г угіддями підвищиться в кілька разів. Відтак, за пай розміром 4 га його власник зможе одержати 200 дол. річного прибутку замість нинішніх 80 дол.

Ще одне суттєве покращення стосується окремих фермерів, що самостійно обробляють землю – використавши її у якості застави, багато підприємців зможуть нарешті одержати банківський кредит та значно розширити власний бізнес. За прогнозом експертів в Україні відкритий ринок землі дасть поштовх масовому кредитуванню, обсяги якого можуть сягнути 10 млрд. дол.

Водночас пан Олег наполягає на скасуванні встановлених законодавством обмежень, у тому числі стосовно продажу с/г землі іноземцям. На його думку, допуск до ринку іноземних інвесторів гарантує зростання економіки щонайменше на 0,5% - завдяки вливанням стороннього капіталу та використанню сучасніших технологій. Ще плюс 1% має забезпечити початок продажу земельних ділянок сільгосп призначення всередині країни.

Прогноз по ринку землі в Україні від фахівців майданчика sale.uub.com.ua

Незалежно від того, якою в майбутньому буде вартість с/г угідь, держава має гарантувати, що їх реалізація не супроводжуватиметься звичними для нашої країни тіньовими махінаціями та корупційними скандалами. Ринок землі в Україні за прогнозом експертів платформи Української універсальної біржі може стати дійсно прозорим та незаангажованим у єдиний спосіб – якщо використовувати для її купівлі або продажу електронні аукціони Прозоро.Продажі.

Створений спільними зусиллями волонтерів, уряду, громадських активістів та закордонних партнерів, надсучасний стартап вивів боротьбу з корупцією на якісно новий рівень. За чотири роки на акредитованих майданчиках на зразок sale.uub.com.ua відбулося більше 340 тис. відкритих аукціонів, до яких долучилися понад 20 тис. учасників. Отриманий прибуток нещодавно перетнув позначку у 34 млрд. грн. – ці кошти регулярно поповнюють бюджети різних рівнів.

Що ж до ринку землі в Україні, то прогноз тут досить оптимістичний. Завдяки десяткам електронних платформ, у тому числі майданчику Української універсальної біржі, до торгів землею буде залучено максимальну кількість покупців. А чесна конкуренція автоматично забезпечить її продаж про реальній ринковій ціні.

Підписуйтеся на Email-розсилку та боти по землі у Viber і Telegram – це допоможе вам першими дізнатися про запуск нових аукціонів. У разі виникнення питань телефонуйте нашим консультантам за номером (044) 221-32-33.