Торги на право оренди земельної ділянки с/г призначення на майданчику УУБ

Публічні торги на право оренди земельної ділянки в Україні стартують 01 липня 2021 р. Саме у цей момент припиняється дія багаторічного мораторію, через який власники паїв (а це 7 млн. громадян) були позбавлені права на свій розсуд розпоряджатися землею сільськогосподарського призначення. Тож наразі у суспільстві гаряче обговорюються наступні теми:

  • яким буде порядок надання земельних ділянок в оренду на торгах?
  • чи не стане запуск ринку землі поштовхом для створення агропромислових монополій?
  • якою буде ціна 1 га сільськогосподарських угідь?
  • чи витримають конкуренцію представники малого бізнесу?
  • як саме відобразиться земельна реформа на добробуті простих українців?

Чимало дискусій велося і про прозорість нової процедури здачі в оренду та продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення та застосування в них старих корупційних схем. Як уряд планує вирішити це питання?

Особливості торгів по оренді землі сільгосппризначення

Проблема вільної оренди і реалізації аграрних угідь (в першу чергу приватних) в Україні роками використовувалася для політичних спекуляцій та маніпулювання настроями більшості. Нечесні чиновники намагалися довести, що запуск вільних і конкурентних торгів по оренді землі с/г призначення зруйнує сферу виробництва аграрної продукції. Однак насправді в цивілізованому світі земельні ділянки давно стали товаром – таким самим, як квартира, будинок чи автомобіль. Їх можна не лише успадковувати або здавати в оренду на невигідних умовах, а й продавати за цілком ринковою ціною чи використовувати як заставне майно для оформлення кредиту.

Ухвалюючи закон «Про обіг угідь сільськогосподарського призначення», Верховна Рада обачно потурбувалася про час для підготовки необхідної законодавчої бази. Водночас країна мала додатковий період для морального усвідомлення змін, що відбудуться в аграрній сфері.

Лише за останні місяці депутати ухвалили ряд важливих законопроектів, зокрема про передачу державних ділянок місцевим громадам, а також проведення торгів на право оренди земельної ділянки у сучасному електронному форматі. Для цього в Україні вже створено необхідний функціонал: у системі Прозорро.Продажі останні кілька років успішно проводяться аукціони з продажу та надання у тимчасове користування сотень приватних, комунальних і державних активів.

Порядок надання земельних ділянок в оренду на торгах Prozorro.Sale

Головною особливістю електронних торгів по оренді землі на Прозоро.Продажі є прозорість кожного етапу та рівні права для всіх учасників незалежно від наявності корисних зв’язків чи «жирних» рахунків в офшорах. Перемагає той, хто зробить найбільшу ставку. Цінові пропозиції подаються анонімно, тож якось вплинути на хід аукціону та обрати «свого» кандидата просто не вийде.

Організатор готує перелік лотів, які підлягають реалізації на електронному аукціоні, із зазначенням місця розташування, площі, цільового призначення земельних ділянок, кадастрового номеру, вартості та умови річної оренди. Для участі у торгах на право оренди земельної ділянки вам потрібно заздалегідь зареєструватися на електронному майданчику Української універсальної біржі та сплатити встановлений реєстраційний і гарантійний внесок. Саме з платформи sale.uub.com.ua учасники обирають потрібні лоти, завантажують документи та подають цінові пропозиції.

Щоб дізнатися більше про порядок надання земельних ділянок в оренду на торгах Прозоро.Продажі, просто зараз зателефонуйте нашим консультантам - (044)221-32-33. Налаштуйте індивідуальну E-mail-розсилку, сповіщення у земельних Telegram- чи Viber-боті УУБ та вчасно дізнавайтеся про оголошення аукціонів з оренди землі сільгосппризначення.