Торги з продажу земельних ділянок на електронному майданчику УУБ

Дозвіл на торги земельними ділянками – важливий крок від української влади, на який вона наважувалася довгі роки. Весь цей час діяв мораторій на продаж землі, який значно обмежував діяльність вітчизняних аграріїв. Нарешті питання продажу сільгоспугідь зрушило з мертвої точки, і вже за кілька тижнів землевласники матимуть змогу на власний розсуд розпоряджатися своїм майном.

 Торги з продажу земельних ділянок почнуться уже незабаром

Усі багаторічні перешкоди і обмеження знято після підписання рік тому Президентом Зеленським Закону № 552-IX. Подія стала справжнім резонансом та викликала чимало дискусій. І вже з 01 липня в Україні відкриється повноцінний земельний ринок, який змінить ситуацію в економіці країни та виведе її на новий щабель.

Отримавши дозвіл на законодавчому рівні, представники аграрного бізнесу зможуть виконувати різноманітні комерційні операції. Це дозволить сільськогосподарським землям перебувати у вільному ринковому обігу. Легальна купівля земельних ділянок на торгах передбачає певні обмеження: не більше 100 га для фізичної та 10 000 га для юридичної особи. Однак для останніх законодавчі зміни дозволяють купувати аграрні угіддя лише із 2024 року.

Новий Закон не передбачає реалізацію державних чи комунальних ділянок. Він регулює перш за все діяльність власників земельних паїв, надає їм право продавати їх, здавати у тимчасове користування, обмінювати чи закладати в банку. 

Однак у Верховній Раді наразі йде розгляд законопроекту № 2195, що переводить процедуру торгів земельними ділянками в електронний формат через систему Прозорро.Продажі. Сучасні акредитовані майданчики стануть також платформами для здачі державної землі в оренду, загальна площа якої дорівнює 10,4 млн. га.

Встановлені законодавством норми мають стати невід’ємною частиною новоствореного ринку. Неухильно їх дотримуватися допоможе електронна система Прозорро.Продажі. Вона і стане сайтом торгів земельними ділянками, точніше офіційні майданчики, на базі яких і проходять аукціони з продажу державних і комунальних об’єктів.

 Електронні торги земельними ділянками у системі Прозорро.Продажі

Майже 5 років тому сталася справжня революція у сфері продажів державного та комунального майна. Електронна система Прозорро.Продажі – сучасний ІТ-стартап, який бореться з незаконними схемами та розвиває українську економіку. Перевагами аукціонів, які проводяться на акредитованих онлайн-майданчиках, є легкість та зручність для учасників, рівні умови та відсутність стороннього впливу. 

У державних торгах на земельні ділянки перемагає той, хто зробив найбільшу ставку, а не особа, яка змогла через хабарі домовитися із «потрібними людьми». За аукціоном в режимі реального часу стежать спеціальні органи, які виявляють і повідомляють про порушення. Саме тому виключаються будь-які акти корупції з боку учасників, а переможець визначається на максимально об’єктивних умовах.

Закон щодо обігу аграрних угідь відкрив для інвесторів та приватних землевласників новий ринок, а отже, і нові джерела прибутків. Якщо ви не хочете чекати липня, то можете уже зараз позмагатися у торгах на земельні ділянки, переглянувши на електронних майданчиках Прозорро.Продажі категорію «Майно банкрутів».

 Переваги державних торгів на земельні ділянки на майданчику УУБ

Головними досягненнями уряду у сфері земель сільськогосподарського призначення є гарантування прозорих умов процедури купівлі-продажу, використання дієвого механізму регулювання новоствореного ринку – системи Прозорро.Продажі.

Для участі у торгах по земельних ділянках вам потрібно зареєструватися на майданчику Української універсальної біржі, яка є офіційним представником модуля Prozorro.Sale. За додатковими питаннями ви завжди можете звернутися до наших менеджерів за телефоном (044) 221-32-33. 

Майданчик sale.uub.com.ua пропонує вам налаштувати Email-розсилку для відслідковування діючих лотів або підключити для цієї функції та отримання моментальних сповіщень спеціальні земельні Telegram- та Viber-бот. А також долучайтеся до YouTube-каналу УУБ та нашої сторінки у Facebook, де на вас чекають актуальні новини.