Вартість землі в Україні на онлайн-аукціонах Прозорро.Продажі

Ще на етапі обговорення закону №2195, який дозволив власникам сільськогосподарських паїв вільно реалізовувати свої активи, питання вартості землі найбільше хвилювало українське суспільство. Електронні аукціони Prozorro.Sale допомагають встановити дійсно ринкову ціну під час реалізації земельних ділянок сільгосппризначення. До того ж, сам процес продажу відбуватиметься повністю прозоро, без закулісних договорняків та хабарництва.

Скільки коштує земля в Україні на торгах Прозоро.Продажі

Довгоочікуваний закон про продаж сільськогосподарських угідь було ухвалено ще у березні 2020 року. Однак у дію він вступив лише дев’ять місяців тому. Саме з 01 липня 2021 р. українці нарешті можуть користуватися своїм законним правом та, наприклад, продати пай, що передавався у спадок три покоління поспіль.

Скасування земельного мораторію супроводжувалося безкінечними маніпуляціями та банальними залякуваннями. В першу чергу селян цікавила потенційна вартість землі в Україні. На жаль, через тривалу заборону вітчизняні чорноземи суттєво впали в ціні. Для порівняння, серед європейських країн найдешевшими є сільськогосподарські угіддя у Румунії (2 500 дол./га), Естонії (3 400 дол./га), Литві (3 500 дол./га), Словаччині і Хорватії (3 600 дол./га).

Згідно ухваленого законодавства в нашій країні 1 гектар с/г землі має продаватися за ціною не меншою, ніж результати нормативно-грошової оцінки. Скільки ж коштує земля в Україні? За даними аналітики, наданої ДП «Прозорро.Продажі», середня вартість земельних ділянок складає 26 400 грн./га. (менше 1 000 дол. США). Найбільше покупцям доведеться заплатити за угіддя у Київській (52 700 грн./га), Івано-Франківській (44 000 грн./га) і Черкаській областях (40 400 грн./га). Найдешевшими поки що являються сільськогосподарські ділянки у Херсонській (25 900 грн./га) та Волинській області (21 500 грн./га).

Вартість землі в Україні на акредитованому майданчику sale.uub.com.ua

Вже більше, ніж 5 років, електронна торгова система Prozorro.Sale забезпечує відкритий та повністю прозорий продаж комунальної, державної і приватної власності. Протягом цього часу на спеціальних майданчиках на зразок ТОВ «Українська універсальна біржа» було оголошено 460 тис. торгів з реалізації або здачі в оренду різних видів нерухомості, земельних ділянок, у тому числі сільськогосподарського призначення, автомобілів, промислових об’єктів, заводів «Укрспирту», вагонів «Укрзалізниці». До них долучилися майже 53 тис. учасників, а прибуток, що надійшов до державного та місцевих бюджетів, наразі складає 66,9 млрд. грн.

Дізнатися більше про вартість землі в Україні та продаж с/г ділянок на офіційному майданчику Української універсальної біржі просто зараз ви можете у персонального менеджера – зателефонуйте за номером (044)221-32-33. Підпишіться на E-mail-розсилку за обраною тематикою, зручні земельні боти у Телеграм і Вайбер, робіть ставки на прибуткові лоти та перемагайте!