Уже за місяць запрацює Кодекс з процедур банкрутства

У 2018 році Україна посіла 71 місце у рейтингу Doing Business за показниками сприятливості ведення бізнесу. При чому, якщо за такими критеріями, як реєстрація підприємства, отримання кредитів чи дозволів на будівництво, Україна має ще кращі результати, то саме показник «Врегулювання неплатоспроможності» «тягне» країну до низу. Тут ми на 145 місці, поруч із Ефіопією, Нігерією, Ліваном.
Покращити цю цифру пунктів на 80 здатен Кодекс з процедур банкрутства, ухвалений Верховною Радою ще рік тому. Адже він наближений до світових стандартів та забезпечить належний рівень захищеності прав кредиторів та боржників.
Приклад наводять юристи: в Україні середня тривалість судової тяжби по врегулюванню неплатоспроможності складає 2,9 років. Тоді як в Ірландії цей процес завершується максимум за 4 місяці.
До того ж в Україні досить низький індекс стягнення заборгованості - лише 8,9%. В розвинутих країнах цей показник встановлено на рівні 71,2%, а в Норвегії та Японії - понад 90%.
Щоб наблизитися до таких світових показників у Кодексові серед інших нововведень удосконалено процедуру продажу активів боржника - на відкритих аукціонах через електронні торги. І майданчиком для них стане платформа ProZorro.Продажі.
«Як доводить практика, на електронних торгах ProZorro.Продажі відсутні будь-які зловживання та корупційні схеми. Адже наявність кількох десятків акредитованих майданчиків, на зразок Української універсальної біржі, створює здорову конкуренцію, відповідно, відсутня і монополія.
Ринок банкрутства на Прозорро відкриє багато можливостей усім учасникам торгів», - говорить директор Української універсальної біржі Сергій Гладкий.
 
Alternate Text