Купівля землі в Україні – як зареєструватися на е-аукціон

Резонансні події, які сталися на земельному ринку протягом 2021 року, привели до того, що купівля землі нарешті стала доступною для українських громадян. За цей час було скасовано багаторічний мораторій на реалізацію паїв та дозволено брати в оренду державні і комунальні ділянки різного цільового призначення через електронну систему Прозорро.Продажі.

Для участі в земельних торгах потрібно бути зареєстрованим на одному з акредитованих майданчиків, наприклад, ТОВ «Українська універсальна біржа». 

 В Україні купівля землі стала доступною на офіційному ринку

Поки що купівля землі сільгосппризначення в нашій країні можлива лише в тому випадку, якщо йдеться про приватні земельні паї. Придбати ділянки іншого цільового призначення можна також у держави і в місцевих рад. Під комунальними розуміють землі, які належать об’єднаній громаді та розташовані в її межах. Держава стає власником угідь у таких випадках:

  • обмеження права власності певної особи для потреб суспільства;
  • обмін чи купівля землі на публічних аукціонах;
  • отримання спадщини;
  • арешт майна;
  • передача комунальної власності на баланс держави.

При купівлі землі варто враховувати наступні обмеження, які діють згідно із Законом № 2178-10: до 2024 року лише фізособи (громадяни України) мають право брати участь у торгах ділянками сільськогосподарського призначення, на одного дозволяється купувати не більше 100 га. Юридичні особи також стануть учасниками земельного ринку, але лише через 2 роки. Одна компанія зможе купити до 10 000 га.

Якщо вас цікавлять ділянки іншого призначення, то на майданчиках системи Прозорро.Продажі на зразок ТОВ «Українська універсальна біржа» ви можете знайти

  • лісогосподарські;
  • рекреаційні;
  • промислові;
  • землі для забудови;
  • водного фонду та багато інших лотів.

 Купівля земель сільгосппризначення через майданчик ТОВ УУБ

Якщо ви орендуєте ділянку с/г призначення, а її господар бажає виставити свій пай на торги, то ви, як чинний орендар, маєте першочергове право на викуп землі. Для участі в публічному земельному онлайн-аукціоні, який проходить через систему Prozorro.Продажі, вам потрібно створити особистий кабінет на одному з її офіційних майданчиків. Пропонуємо вам для цього зручний інтерфейс sale.uub.com.ua. Також ви можете отримати допомогу наших спеціалістів та надалі працювати із персональним менеджером. Отримати таку послугу можна за телефоном (044) 221-32-33.

Система електронних торгів Прозорро.Продажі працює уже шостий рік поспіль і має приголомшливі результати: понад 500 000 успішних аукціонів у різних напрямах, вони принесли до Державного бюджету суму понад 60 млрд грн. Це справжній прорив в антикорупційній діяльності.

Якщо ви хочете першим дізнаватися про появу нових лотів із аграрними угіддями у вибраному регіоні, налаштовуйте спеціальні боти від ТОВ УУБ у Телеграм і Вайбер. А також слідкуйте за корисною інформацією на нашій офіційній сторінці у Facebook та на YouTube-каналі ТОВ «Українська універсальна біржа».