Як викупити борг у банку за договором цесії

При оформленні кредиту у позичальника з'являються боргові зобов'язання перед фінансовою установою. Але при виникненні труднощів з погашенням позики заборгованість можна викупити. У цьому випадку роль кредитора переходить до третьої особи. Цим інструментом користуються колектори, але й фізособи можуть оформити викуп боргу у банку. Згідно з регламентом ФГВФО, такий варіант допустимий при ліквідації або банкрутстві банківської установи.

Юридичні основи викупу боргу у банку

Банки вдаються до такого рішення щодо злісних неплатників, від яких вони не очікують повернення коштів. Шляхом переуступлення права вимоги коштів іншій особі повертається частина грошей, тому всі "безнадійні" договори охоче виставляються на продаж. Вчинення процедури не суперечить законодавству. Норми, що регулюють діяльність банків, свідчать, що переуступлення заборгованості може проводитися:
  • за запитом банку;
  • за процедурою, що описана законодавчими актами.
В процесі викупу у банку третьою особою борг не анулюється. Незважаючи на фактичну зміну кредитора, основні позиції договору позики залишаються колишніми. Відмінністю для позичальника стають тільки оновлені реквізити для проведення платежів.

Особливості процедури за договором цесії

Викуп боргу у банку здійснюється за договором цесії, тобто відбувається переуступлення права вимоги. Першою стороною виступає фінансова установа, а другою - «інші особи». Закон конкретно не вказує, кого слід відносити до цієї категорії. Згідно з регламентом електронних торгів покупцем права вимоги може бути будь-яка особа крім боржника або поручителя за даним договором.
Викуп боргу за договором цесії зазвичай відбувається за двома схемами. Перший варіант передбачає перехід заборгованості у власність колекторського агентства, яке пропонує позичальникові розрахуватися відразу шляхом одноразової виплати або погашати кредит частинами. У другому випадку відбувається викуп боргу у банку фізичною особою, якого приваблює сам позичальник, після чого заборгованість списується.
Для боржника передача права вимоги третім особам вирішує відразу кілька проблем:
  • Ліквідує штрафні санкції. Після списання штрафів людині не потрібно переплачувати за накопичену пеню.
  • Покращує кредитну історію. Кожне прострочення негативно позначається на її «чистоті», що загрожує відмовами при спробі оформлення нових позик. Продаж боргу запобігає її подальше погіршення.
  • Усуває ризик початку судових процесів. Банк має право звернутися до суду, щоб змусити клієнта виконати його боргові зобов'язання. Хоча це і затратно для фінустанови за часом і коштами, деякі часто практикують даний варіант повернення грошей.
Привабливість подібної операції для покупця полягає в тому, що він купує борг за більш низьку ціну в порівнянні з розміром заборгованості, іноді менше ніж за 20%.
На майданчику sale.uub.com.ua, який підключений до електронної системи Прозорро.Продажі та акредитований Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, регулярно публікуються актуальні лоти за такими процедурами. Для зручності ви можете підписатися на розсилку нашого сервісу і проконсультуватися з менеджером для оформлення заявки на цікавий аукціон. Також підписуйтеся на розумний Telegram-бот та слідкуйте за оголошенням нових торгів онлайн.