Як взяти участь в аукціоні на земельну ділянку на майданчику УУБ

У зв’язку із запуском відкритого ринку сільськогосподарських угідь багатьох українців хвилюють правила проведення аукціону з продажу земельних ділянок. До 2021 року 41,5 млн. га (69% усієї землі в Україні) перебували під мораторієм. З них 10 млн. га є державною власністю, а майже 28 млн. га – приватні паї, якими володіють звичайні громадяни.

Останні 20 років українці були позбавлені права купувати та продавати с/г землю. Її лише передавали у спадок або надавали у тимчасове користування за дуже невигідною ціною. З іншого боку фермери, які прагнули розвивати власну справу, повинні були користуватися чужими активами. Як купити земельну ділянку на аукціоні в Інтернеті та чи захистить нове законодавство дрібних землевласників – своєю думкою з нами діляться експерти майданчика Української універсальної біржі.

Порядок проведення аукціону з продажу земельних ділянок в Україні

З наближенням дня «ікс» депутати ухвалили низку важливих законопроектів, які регулюватимуть процес проведення аукціонів з продажу земельних ділянок сільгосппризначення. Зокрема, зелене світло отримали:

  • закон №2194 – передача державних с/г земель об’єднаним територіальним громадам;
  • закон №2195 – продаж та здача в оренду державних і комунальних аграрних угідь через електронні аукціони.

Головні проблеми, від вирішення яких напряму залежить доля ринку землі в Україні:

  • як проходить аукціон на земельну ділянку?
  • хто має можливість купувати цей актив?
  • чи не опиняться родючі чорноземи в руках олігархів?

Використання державних електронних аукціонів виведе реалізацію та передачу у тимчасове користування с/г ділянок на якісно новий рівень. Організатор торгів (приватна особа, державний орган влади чи окрема територіальна громада) завчасно повідомляє про їх проведення, опублікувавши в системі відповідне оголошення. В ньому будуть зазначені строки подачі пропозиції, дата проведення аукціону, площа та місце розташування лотів, якість ґрунту тощо.

Як прийняти участь в аукціоні на земельну ділянку на майданчику Прозоро.Продажі?

Державне підприємство «Прозорро.Продажі» висловило готовність надати необхідну технічну підтримку, щоб зробити земельні торги дійсно прозорими та доступними усім бажаючим. Заснований чотири роки тому прогресивний ІТ-стартап зробив реалізацію комунальних, державних і приватних активів максимально простою та прозорою.

Як брати участь в аукціоні на земельну ділянку, який проводиться на Prozorro.Sale? На даний момент в системі акредитовано 40 спеціальних онлайн-майданчиків, таких як Українська універсальна біржа. Торги з продажу землі сільгосппризначення однаково відображаються на кожному з них. Щоб стати їх учасником, необхідно зареєструватися на сайті sale.uub.com.ua, сплатити реєстраційний і гарантійний внески та обрати найбільш цікавий лот.

Усього завдяки електронній системі Прозорро.Продажі відбулося 379 тис. відкритих аукціонів з продажу комерційної та житлової нерухомості, легкових, вантажних автомобілів, спеціалізованої техніки, земельних ділянок, заготовленого лісу. Сумарний дохід наразі складає 40 млрд грн., а проведення аукціонів з продажу земельних ділянок сільгосппризначення в рази збільшить цей показник.

Підписуйтеся на щоденну E-mail-розсилку майданчика УУБ. Першими отримуйте сповіщення про появу торгів с/г землею у зручних Telegram- і Viber-ботах.