Як проводяться торги землею в електронній системі Прозорро.Продажі

Інформація про те, як проводяться торги на землю, сьогодні є надзвичайно актуальною. Адже вже за кілька днів – 01 липня 2021 р. – в Україні розпочнеться вільний продаж ділянок сільськогосподарського призначення. Останні 20 років наші громадяни були позбавлені законного права продавати і купувати земельні наділи. Безцінні активи передавалися у спадок через кілька поколінь або реалізовувалися на нелегальному, тіньовому ринку.

Тепер ми отримали реальний шанс позбутися титулу «країни третього світу» та зацікавити закордонних інвесторів. А власники землі с/г призначення нарешті зможуть продавати власне майно за справедливою, конкурентною ціною.

Відкриття ринку сільськогосподарських угідь та як проходять торги на землю в системі Прозоро.Продажі

Запуску нового ринку землі в Україні передував перехідний період. За цей час уряд мав змогу дослідити, як проводять торги на землю інші держави та сформувати правове поле, у якому діятимуть вітчизняні продавці і покупці аграрних угідь. Водночас прості селяни, яким наразі належить майже 28 млн. га земельних паїв, отримали додатковий час для морального усвідомлення: ринок землі буде відкрито попри залякування і спекуляції нечесних політиків.

Також Верховна Рада ухвалила ряд важливих рішень, зокрема про передачу частини угідь, що належать державі (10 млн. га) місцевим територіальним громадам, а також про реалізацію/здачу в оренду таких ділянок через відкриті електронні аукціони. У новому порядку продажу і передачі с/г угідь в тимчасове користування чітко окреслюються наступні питання:

  1. як саме проводяться торги на землю?
  2. хто може виступати їх організатором?
  3. як прийняти участь в аукціоні, що проходить у мережі Інтернет?

Сучасні онлайн-торги, організовані ДП «Прозорро.Продажі» - це абсолютно новий рівень повністю прозорого та якісного сервісу у сфері земельних відносин. Жодних хабарів чи договорняків між «своїми». На прикладі торгів об’єктами малої приватизації, майном банкрутів, нерухомістю, партіями необробленого лісу вже котрий рік ми переконуємося, що реалізація державних, комунальних і приватних активів може бути чесною.

Як проводяться торги на землю с/г призначення на майданчику sale.uub.com.ua?

Згідно з положеннями закону №2195, вже за кілька днів купити ділянки сільськогосподарської землі, що перебуває у державній або комунальній власності, можна буде на електронному аукціоні. Їх проведенням займається у тому числі система Prozorro.Sale та спеціальні акредитовані майданчики, у тому числі онлайн-платформа Української універсальної біржі.

Як проходять торги на землю у цьому випадку? Їх організатор (власник – приватна особа, комунальний заклад або державна установа) публікують оголошення про майбутні аукціони, де зазначається наступна інформація:

  • місце знаходження активу;
  • його цільове призначення;
  • площа;
  • умови реалізації;
  • кадастровий номер.

Для майбутніх покупців питання «Як проводяться торги на землю с/г призначення» починається з вибору надійного майданчика. Пройшовши реєстрацію на сайті sale.uub.com.ua, ви отримаєте фахову підтримку з усіх питань, що стосуються продажу аграрних угідь, зможете швидко зібрати і завантажити необхідні документи та вчасно зробити переможну ставку.

Обирайте цікаві лоти за допомогою персоналізованої E-mail-розсилки, а також підписавшись на земельні боти у Telegram- чи Viber.