Купівля землі на аукціоні у воєнний стан

на майданчику sale.uub.com.ua

Чимало потенційних покупців та продавців цікавляться питанням, як у військовий час провести аукціон на землю? Насправді у системі Прозорро.Продажі після 24 лютого 2022 р. були запроваджені певні зміни в організації торгів земельними ділянками. Однак вони стосувалися лише оренди сільськогосподарських державних і комунальних земель. В той час як на майданчику sale.uub.com.ua купівля приватної землі на аукціоні під час воєнного стану здійснюється у звичному режимі.

Як у військовий час провести аукціон на землю

в електронній системі Prozorro.Sale

Через три з половиною місяці після початку повномасштабного вторгнення, 09 червня 2022 р. в силу вступив закон, згідно якого в воєнний час проведення будь-якого аукціону з оренди землі на майданчиках Прозоро.Продажі скасовувалося. Це стосувалося, зокрема, ділянок, призначених для:

  • розташування промислових підприємств, перенесених із зони ведення активних бойових дій у тилові регіони;
  • відкриття річкових причалів і портів (за відповідного рішення центральних органів виконавчої влади);
  • зведення критично важливих мереж електро-, газо-, водо-, теплопостачання, каналізаційних стоків, ліній телефонного і інтернет-зв’язку.

Це ж правило поширювалося і на проведення електронного аукціону з оренди землі сільгосппризначення в воєнний час (мова йде про угіддя, які належать державі або перебувають у комунальній власності). Таким чином влада максимально прискорила темпи посівної кампанії, що на той час було критично важливим питанням.

Оскільки війна в Україні перейшла у довготривалу фазу, у листопаді 2022 року уряд переглянув своє попереднє рішення і дозволив здійснювати купівлю або надання в оренду землі, зокрема сільгосп угідь, на аукціоні Прозоро.Продажі навіть під час воєнного стану.

Купівля землі на онлайн-аукціоні Прозорро.Продажі

під час воєнного стану

Станом на серпень 2023 року купівля та здача в оренду землі на аукціоні Prozorro.Sale користується попитом серед інвесторів навіть у воєнний стан. Так, за п’ятнадцять місяців повномасштабного вторгнення організатори земельних торгів отримали майже 1 мільярд гривень прибутку. Загалом з початку введення в дію земельної реформи у 2021 році через офіційні майданчики на зразок Української універсальної біржі було реалізовано або надано у тимчасове користування 4 700 ділянок загальною площею більше 43 тис. га. З них 39 тис. га становлять землі сільськогосподарського призначення.

Загалом за майже два роки проведення земельних торгів на Прозорро.Продажі органи державної і місцевої влади отримали 1 300 000 грн. прибутку. При цьому більшість угод з оренди чи купівлі землі на електронному аукціоні укладалися саме під час дії воєнного стану. Близько 980 млн. грн. надійшли до бюджетів різних рівнів у результаті проведення торгів з продажу ділянок не с/г призначення. Ще більше 340 млн. грн. прибутку протягом року вдалося отримати від оренди сільгосп угідь.

Для того, щоб долучитися до земельних торгів, підпишіться на E-mail-розсилку майданчика УУБ, нашу сторінку у Facebook та земельні боти у Telegram і Viber. Бажаємо успіху!