Реалізація активів збанкрутілих банків

Продаж активів банку здійснюється після визнання фінансової установи неплатоспроможною. Виручені кошти йдуть на погашення боргів перед вкладниками. Для відшкодування збитків в найкоротші терміни на реалізацію ліквідаційної маси відводиться 6 місяців. При цьому задіюється процедура торгів через електронну систему Прозорро.Продажі. Вона працює з лютого 2017 року і заслужила довіру покупців завдяки простоті та оперативності оформлення угод.

Як проходить продаж активів банків через аукціони ФГВФО?

Продаж банківських активів через торги проводиться за класичною схемою. Лот переходить учаснику, який запропонував найвищу ставку. Основні принципи сервісу - прозорі умови торгів та надання користувачам доступу до повної інформації про лот.
Переваги електронних торгів:
  • використання зрозумілих схем для реалізації майна;
  • централізація та актуалізація даних;
  • просте залучення покупців;
  • повна заборона на дискримінацію учасників;
  • висока швидкість проведення торгових угод.
Початкова вартість кожного лота визначається експертами, з якими працює Фонд гарантування вкладів фізосіб. Інформація про продаж майна розміщується в центральній базі даних, де вона відкрита для вільного перегляду. Тут же вказується дата проведення електронного аукціону. Кожен зареєстрований в системі користувач може подати заявку, запропонувати свою ціну і підвищувати її під час торгів. Це можна зробити через майданчик sale.uub.com, який надає доступ до бази Прозорро.Продажі та допомагає відслідковувати найбільш вигідні лоти.

Основні вигоди купівлі активів банків-банкрутів

Реалізація активів банків здійснюється Фондом гарантування вкладів фізосіб, тобто відкрито і законно. Крім того, аукціони в системі Прозорро.Продажі проводяться в електронному форматі, що не вимагає особистої фізичної присутності на торгах. Головним плюсом участі в них є можливість дешево придбати майно. Іноді початкові ставки складають половину від реальної ринкової вартості. Це безпрецедентно при покупці житла, автомобілів, обладнання, кредитних портфелів, а також прав вимоги за кредитними договорами.

Порядок процедури продажу банківських активів

Щоб продати банківський актив , необхідно додати його в обсяг ліквідаційної маси. Цим завданням займається Фонд гарантування вкладів фізосіб. Для подачі заявки на участь в аукціоні заповнюється відповідна форма. Рекомендується вивчити доступну інформацію про цікаві лоти, щоб ще до моменту покупки мати уявлення про обтяження та судові спори, що стосуються майна. Потім потрібно ознайомитися з регламентом торгів і обговорити з продавцем тонкощі укладення договору. Якщо ви слабо обізнані в тонкощах реалізації активів банків, довірте цю задачу менеджерам сервісу sale.uub.com.ua.
Аукціони проводяться в 5 етапів:
  1. Оголошення торгів. Оголошення публікується в системі Прозорро.Продажі, а потім дублюється на акредитованих майданчиках, яким і є сайт sale.uub.com.ua.
  2. Прийом пропозицій. Від учасників надходять закриті ставки з ціною не нижче стартової.
  3. Проведення аукціону. Торги починаються в зазначений час і включають три раунди по три хвилини кожен.
  4. Визначення переможця. Складається протокол, який містить відомості про учасників та зроблені ставки. Лот переходить людині, пропозиція якої була найвищою.
  5. Продаж активу банку. Сторони укладають договір, переможець переводить оплату, а документи оприлюднюються у встановлені регламентом терміни.
Спростити пошук лотів та заповнення форм дозволяє наш майданчик. Ми не тільки надаємо актуальну базу лотів Прозорро.Продажі, а й робимо розсилку по направленням, що цікавлять клієнта. На вказану електронну пошту регулярно приходить інформація про найближчі торги. Крім того, якщо для вас актуальна реалізація активів банками, наші менеджери готові надати консультації з цих супутніх питань. Це збільшить шанси на проведення вдалої угоди. Також підпишіться на наш Telegram-бот та будьте в курсі всіх новин!