Усі «за» і «проти» ринку землі сільськогосподарського призначення

Лічені місяці лишаються до запуску ринку землі, та усі «за» і «проти» так само гаряче обговорюються у суспільстві, як і рік тому. Думки провідних експертів розділилися майже порівну. А от серед звичайних українців противників вільного продажу сільгосп угідь значно більше, ніж палких прихильників. Однак владі доведеться враховувати їхню думку, адже на сьогоднішній день більше, ніж половиною земельних паїв в Україні володіють звичайні громадяни.

Всі «за» і «проти» відкриття ринку землі в Україні – думка фахівців майданчика Української універсальної біржі

Розглядаючи всі «За» і «Проти» ринку землі, досить важко бути об’єктивним до кінця. Адже обидві сторони мають достатньо вагомих доказів на свою користь. Головний аргумент «За» вільний продаж с/г ділянок – примарне право кожного громадянина розпоряджатися майном, що йому належить, на свій розсуд, без будь-яких обмежень з боку держави.

Однак вже на першому кроці ми стикаємося з явною нерівністю. Свого часу працівники колгоспів одержували земельний наділ як своєрідну гарантію неперервності обробітку аграрних угідь. Жителі українських сіл отримали значну перевагу перед містянами. Вони могли вести власне господарство та заробляти гроші, надаючи паї в оренду великим агрохолдингам або приватним підприємцям. Водночас реалізувати конституційне право кожного громадянина (незалежно від місця проживання) на одержання власної земельної ділянки фізично неможливо.

Зважуючи усі «За» і «Проти» запуску ринку землі, варто також згадати реалізацію с/г угідь, що перебувають у державній або комунальній власності. У чинному законі «Про обіг земель сільгосп призначення» така можливість не передбачалася. Однак зараз депутати переглядають своє рішення. Зокрема, йдеться про дозвіл купувати земельні ділянки сільгосппризначення через електронні аукціони Прозорро.Продажі.

Переваги вільного продажу аграрних угідь, що належать державі, очевидні. Якщо зараз їх приватизують безкоштовно, роздаючи хабарі у конвертах, то в найближчому майбутньому держава отримуватиме за це додаткові кошти. До того ж, як показує практика, такі активи потребують ефективного менеджменту. І забезпечити його можуть лише приватні інвестори.

«За» і «проти» ринку землі, її продаж на електронному майданчику Прозоро.Продажі

Незалежно від кількості «за» і «проти», ринок землі запрацює у будь-якому випадку. І сподіваємося, що продаж земельних ділянок сільгосппризначення відбуватиметься дійсно чесно, без незаконних махінацій і прихованих платежів. На практиці реалізувати це достатньо просто, адже ми вже маємо усі необхідні технічні та програмні засоби.

Починаючи з 2016 року в електронній системі Prozorro.Sale відбулося 362 тис. відкритих аукціонів, на яких успішно реалізовується різноманітна державна, комунальна або приватна власність. За цей час завдяки майданчикам на зразок sale.uub.com.ua до торгів у сучасному онлайн-форматі долучилися 31 тис. учасників з різних куточків нашої країни. Дохід, що надійшов до бюджетів різних рівнів, вже перетнув позначку у 37 млрд. грн. і цей показник збільшується з кожним днем.

Ще раз переглянувши усі «за» і «проти» щодо ринку землі, влада прийняла рішення скасувати багаторічний мораторій. Та навіть не чекаючи 01 липня 2021 р., вже зараз ви можете купити на майданчику УУБ земельну ділянку сільгосп призначення в рамках продажу майна збанкрутілих банків. За більш детальною інформацією звертайтеся до наших консультантів - (044)221-32-33. Підписуйтеся на щоденну Email-розсилку, а також користуйтеся спеціальними земельними Telegram- і Viber-ботами  – будьте в курсі останніх новин на ринку землі.