Закон України про оренду землі на офіційних майданчиках Прозоро.Продажі

Згідно з оновленим законом «Про оренду землі», ділянки, що перебувають у державній або комунальній власності, можуть надаватися у тимчасове користування як окремим громадянам, так і приватним підприємствам. Цей крок створює нові можливості для вітчизняного бізнесу та дозволяє останньому грати чесно, отримуючи необхідні об’єкти на прозорих аукціонах Prozorro.Sale.

ЗУ про оренду землі і здача ділянок у тимчасове використання на торгах Прозоро.Продажі

Відповідно до статті 1 Закону України «Про оренду землі», це визначення означає платне володіння та користування ділянкою певної площі, що здається орендарю на визначений термін для ведення ним підприємницької чи будь-якої іншої діяльності. Усі відносини, що стосуються здачі земельних наділів різного цільового призначення у тимчасове користування, регулюються Земельним і Цивільним кодексом. А також вже вказаним ЗУ «Про оренду землі» та іншими нормативно-правовими актами. У тому числі законом про оренду державних і комунальних активів – якщо на земельній ділянці споруджені цілі майнові комплекси, що належать державі або перебувають у розпорядженні місцевих органів влади.

Об’єктом процесу оренди виступають ділянки землі, що здаються:

  • звичайними громадянами;
  • юридичними особами;
  • міськими, сільськими, селищними радами – якщо це комунальна власність;
  • обласними і районними радами – спільне володіння територіальних громад;
  • органами виконавчої влади – власником є держава.

Ухвалення нової редакції закону про оренду землі для України стало по суті останнім етапом довготривалої земельної реформи. Так, приватні власники можуть виставляти свої ділянки на електронні торги за власним бажанням. Однак державна і комунальна земля відтепер здається в оренду виключно через аукціони Прозорро.Продажі.

Це допомагає уникати корупції та незаконних зловживань – більше ніхто не отримуватиме найбільш вигідні ділянки, використовуючи зв’язки чи роздаючи хабарі високопосадовцям. Змагання є чесними та незаангажованими, а участь у них можуть брати усі бажаючі.

Закон України «Про оренду землі» та як обрати лот на майданчику sale.uub.com.ua

Завдяки закону «Про оренду землі» цінний ресурс використовується чесно та прозоро. Електронні аукціони Прозорро.Продажі допомагають уникнути звичних дерибанів та договорняків. Стати їх учасником зовсім не складно – достатньо завчасно зареєструватися на одному з 42 акредитованих майданчиків, наприклад, ТОВ «Українська універсальна біржа».

Онлайн-торги Prozorro.Sale – це не лише відсутність хабарів, а й економічна ефективність оренди земельних ділянок. Завдяки чесній конкуренції між потенційними орендарями вартість лотів зростає в рази. Загалом же на електронних майданчиках, у тому числі sale.uub.com.ua, вже відбулося 426 тис. публічних аукціонів, які принесли держбюджету 58 млрд. грн.

Підписуйтеся на нашу E-mail-розсилку, земельні боти у Telegram і Viber та швидко отримуйте сповіщення про оголошення нових торгів.