Ухвалення закону про земельні аукціони і продаж с/г землі на сайті УУБ

Ухвалений Верховною Радою 18 травня 2021 р. закон України «Про земельні аукціони» - один з ключових пунктів аграрної реформи. Він зробить вітчизняний ринок землі по-справжньому цивілізованим та конкурентним. Торги, які проходять у сучасному онлайн-форматі, руйнують численні корупційні схеми. До того ж, українці отримали гарантію, що стратегічно важливий ресурс не привласнять олігархи. А кошти, отримані від його реалізації, поповнюватимуть місцеві бюджети – замість того, щоб осідати в кишенях недобросовісних чиновників.

Закон про земельні аукціони зробить ринок с/г землі дійсно прозорим

У другому читанні за законопроект №2195 «Про продаж та здачу в оренду земельних ділянок, які перебувають у державній і комунальній власності, через електронні торги» проголосували 272 народних обранці. Для України цей документ має історичне значення. Адже він передбачає кардинально інший підхід до передачі прав власності на землю сільськогосподарського призначення. Після 20 років суворої заборони українці нарешті зможуть використовувати свої активи у повній мірі:

  • продавати;
  • купувати;
  • здавати в оренду;
  • вносити до статутного капіталу підприємств;
  • брати банківський кредит під її заставу.

Відповідно до нового закону про земельні аукціони, реалізація приватних, державних і комунальних с/г ділянок має відбуватися через спеціальну електронну торгову систему. Спочатку організатор (ним може виступати власник – фізична або юридична особа, органи виконавчої влади, окремі територіальні громади) публікує рішення про проведення торгів. У ньому вказуються терміни подачі пропозицій і дата проведення аукціону, стартова ціна лоту, особливі умови використання земельної ділянки, а також контактні дані відповідальної особи.

Найкраще для практичної реалізації закону України «Про земельні аукціони» підходить дворівнева система електронних торгів Prozorro.Sale. З її допомогою ми маємо унікальну можливість реалізовувати та здавати в оренду державне, приватне чи комунальне майно, яке не використовується і таким чином приносить додатковий прибуток.

Як працюватиме закон України «Про земельні аукціони» на майданчиках Прозоро.Продажі

Електронна торгова система Прозорро.Продажі складається з центральної бази даних та кількох десятків офіційних майданчиків, на яких реєструються учасники аукціонів. Тут відображається уся інформація про перебіг торгів, кількість учасників та зроблені ставки. Так, менеджери майданчика Української універсальної біржі проконсультують вас з будь-якого питання, що стосується впровадження закону про земельні аукціони та подачу пропозицій на цікаві лоти.

Електронні торги на sale.uub.com.ua – це зручний та доступний спосіб придбати прибутковий актив. Все, що вам потрібно – пройти нескладну процедуру реєстрації, сплатити реєстраційний та гарантійний внесок і обрати прибутковий лот. Як зазначається у щойно ухваленому законі України «Про земельні аукціони», розмір останнього визначається Кабміном. Водночас ця сума має становити мінімум 30% від початкової вартості ділянки сільгосппризначення або річної плати за тимчасове користування цим активом.

Скориставшись персоналізованою E-mail-розсилкою та зручними земельними Telegram- і Viber-ботами майданчика УУБ, ви будете вчасно проінформовані про появу нових торгів землею с/г призначення. Обирайте цікаві лоти, робіть ставки та перемагайте в електронних аукціонах!