Закон про продаж землі на майданчику

Української універсальної біржі

Після довгих обговорень законопроект про продаж землі було ухвалено Верховною Радою в ніч на 31 березня 2020 р. Скасування двадцятирічного мораторію на реалізацію угідь сільськогосподарського призначення стало по-справжньому резонансною подією в Україні. Зробити цей процес не лише ефективним, а й вільним від корупції та незаконних махінацій допоможуть електронні майданчики Прозоро.Продажі.

Закон про продаж землі на онлайн-аукціонах Prozorro.Sale

До цього моменту під мораторієм перебували 97% з 43 млн. га усіх земель аграрного призначення – а це більше половини загального земельного фонду країни. Їх переважну більшість становлять приватні паї, які селяни отримали після ліквідації колгоспів. Однак майже всі 30 років незалежності України ніхто з них не міг використати даний актив за власними бажанням. До ухвалення закону про продаж землі паї здебільшого здавали в оренду (на не надто вигідних умовах), передавали в спадщину або реалізовували за нелегальними, тіньовими схемами. Люди також не могли використати свою нерухомість у якості заставного майна для отримання банківського кредиту.

Оскільки запуск повноцінного ринку потребував розробки ще низки нормативно-правових актів, влада передбачила певне відтермінування. Так, офіційно продавати с/г ділянки почали тільки з 01 липня 2021 р. Однак поки що цей процес відбувається з певними обмеженнями, які діятимуть аж до 2024 року. Саме тоді очікується захід на ринок великих гравців, що в підсумку може позитивно вплинути на вартість аграрних угідь.

Основні положення закону про продаж землі в Україні:

  • до електронних торгів допускаються тільки фізичні особи, які є українськими громадянами;
  • поки що один покупець може придбати не більше 100 га сільгосп земель;
  • підприємства зможуть купувати аграрні угіддя тільки через два роки;
  • тоді ж збільшиться і допустимий обсяг лотів – до 10 000 га;
  • заборонений продаж стратегічно важливого ресурсу іноземцям;
  • також не можна продавати землі, що належать державі – їх надають у тимчасове користування на електронних торгах Прозорро.Продажі;
  • переважне право викупу мають фермери, які орендують та, відповідно, обробляють дану ділянку;
  • ціна аграрних угідь не повинна бути нижчою за показник, встановлений під час проведення нормативно-грошової оцінки.

Закон про реалізацію землі в Україні на офіційних майданчиках Prozorro.Sale

Ухвалений у 2020 році законопроект про продаж землі передбачає використання з цією метою електронної системи Прозорро.Продажі та підключених до неї майданчиків, таких як sale.uub.com.ua. Протягом останніх п’яти років сучасний ІТ-стартап неодноразово демонстрував, що державне, комунальне і приватне майно в Україні можна реалізовувати чесно, без незаконних схем та вимагання хабарів.

Пройшовши процедуру реєстрації на майданчику Української універсальної біржі, ви отримаєте кваліфіковану підтримку найкращих фахівців галузі. Підписуйтеся на наші боти у Вайбер і Телеграм та першими дізнавайтеся про оголошення нових земельних аукціонів.