Законопроект про ринок землі дозволяє продаж с/г угідь на Prozorro.Sale

Підготовка законопроекту про ринок землі стала найбільш резонансною подією, що розгорталася на українській політичній арені в останні роки. Після численних дебатів та безкінечних маніпулювань настроями пересічних громадян, влада нарешті визначилася з питанням вільного продажу ділянок землі сільськогосподарського призначення.

Після підписання Президентом ЗУ «Про ринок землі», власники аграрних угідь нарешті отримали право на свій розсуд розпоряджатися земельними паями, що десятиліттями належали їх родинам. Прийнятий документ набуде чинності лише через рік – 01 липня 2021 року. Однак вже зараз уряд має вирішити, у який саме спосіб найкраще почати продаж земель сільгосп призначення, чия загальна площа вимірюється десятками мільйонів гектарів.

Як працюватиме закон «Про ринок землі» в Україні?

Вже багато років наша країна являється одним з найбільших світових виробників аграрної продукції. Зокрема, за даними Інституту аграрної економіки лише у Китай, Індію та Єгипет протягом 2019 р. було завезено сільськогосподарських товарів на загальну суму 5,2 млрд. дол. Для країн Євросоюзу Україна також являється важливим стратегічним партнером, впевнено посідаючи третє місце серед держав-експортерів с/г товарів.

Загальний земельний фонд нашої країни складає більше 60 млн. га. З них 70% являються землями сільгосп призначення, 40% з яких в свою чергу – це надзвичайно родючі українські чорноземи. Майже 30 років ця земля перебувала під мораторієм, відтак її реальні власники позбавлялися законного права розпоряджатися своїм майном.

До 2020 р. під дію мораторію потрапляли 28 млн. га сільськогосподарських угідь, якими володіють 7 мільйонів українських громадян. Згідно із останнім варіантом проекту закону України про ринок землі, саме вони підлягатимуть реалізації в першу чергу. Однак спочатку цей процес матиме ряд обмежень:

  1. До 01 січня 2024 р. один покупець матиме право придбати не більше 100 га приватних с/г угідь. Пізніше цей ліміт зросте до 10 тис. га.
  2. Перші 2,5 роки купувати землю, призначену для виробництва сільськогосподарської продукції, зможуть лише фізичні особи-підприємці. До того ж, пріоритет надаватиметься тим фермерам, які орендують ці паї.
  3. Мораторій продовжує діяти на угіддя, що перебувають у державній або комунальній власності.
  4. Також враховане небажання українців продавати стратегічно важливий ресурс іноземцям.
  5. У будь-якому випадку громадяни інших країн не зможуть купувати ділянки с/г землі, розташовані біля стратегічно важливих об’єктів, а також у радіусі 50 км від державного кордону.
  6. Щонайменше до 2030 р. ціна 1 га має відповідати даним нормативної грошової оцінки.

Проект закону «Про ринок земель» має передбачати прозорий продаж аграрних угідь

Під час внесення правок до проекту закону «Про ринок землі» у 2020 р. точилось чимало дискусій з приводу того, що нова влада хоче «розпродати» настільки важливий для всієї країни ресурс. Окремі політичні сили маніпулювали виборцями, поширюючи неправдиву інформацію про масову передачу земельних паїв за безцінь олігархам або «заїжджим монополістам». Однак, незважаючи на всі перешкоди, країна впевнено рухається до створення прозорого ринку землі і першочерговим завданням уряду залишається ефективне впровадження вже затвердженого Верховною Радою проекту закону «Про ринок земель».

Втім, незважаючи, на численні спекуляції, пов’язані з майбутньою реалізацією земель с/г призначення, наша держава давно готова до цих нововведень. Використовуючи інноваційну систему Прозорро.Продажі, власники зможуть продавати цінний актив чесно і публічно. Не переймаючись, що стратегічні активи потраплять не в ті руки. Або що за єдине вартісне майно, яким так довго володіли їхні сім’ї, нечесний покупець заплатить копійки.

Після ухвалення ЗУ «Про ринок землі» придбати аграрні угіддя можна буде на майданчику Української універсальної біржі

Головним завданням електронних торгів Prozorro.Sale став швидкий, прибутковий та, що важливо, повністю відкритий для громадського контролю продаж різних видів державного і комунального майна. За чотири роки на спеціальних майданчиках на зразок sale.uub.com.ua проведено 305 тис. повністю відкритих аукціонів, на які зареєструвалося 21 500 учасників. Сумарний прибуток від проданих/зданих в оренду активів вже склав 28,4 млрд. грн., а вартість деяких лотів під час торгів зростала в кілька разів.

Ми подбали про те, щоб наша онлайн-платформа була максимально зручною та корисною для користувачів. Усю необхідну інформацію стосовно законопроекту про ринок землі ви знайдете у розділах «Новини» та «Статті». Актуальні аукціони розподілені за тематичними категоріями, а звузити коло пошуку дозволить розумна система фільтрів. На YouTube каналі УУБ є багато навчальних матеріалів, після перегляду яких ви швидко вивчите алгоритм проведення електронних аукціонів на Prozorro.Sale.

Цікавить продаж землі с/г призначення чи будь-якого іншого рухомого та нерухомого майна? Електронний майданчик Української універсальної біржі стане вашим надійним партнером у сфері публічних аукціонів Прозорро.Продажі. Щоб дізнаватися останні новини, підписуйтеся на електронну розсилку або скористайтеся зручними Вайбер і Телеграм-ботами УУБ.