Закон про землю та як купити ділянку на майданчику ТОВ УУБ

Довгоочікуваний закон про землю в Україні набув чинності більше, ніж пів року тому – 01 липня 2021 р. Ним влада поклала край майже 20-річному мораторію на продаж сільськогосподарських угідь, який суттєво обмежував вітчизняну економіку. Відтепер власники паїв, які десятиліттями були позбавлені права на свій розсуд розпоряджатися цим специфічним активом, можуть розвивати власний бізнес або використати його у якості застави під час оформлення банківського кредиту.

Закон про землю 2021 року і її продаж на електронних торгах Прозорро.Продажі

Резонансний законопроект про землю був підписаний Президентом ще навесні 2021 року. Цим непопулярним рішенням влада нарешті поклала край багаторічним маніпуляціям навколо теми продажу угідь сільськогосподарського призначення. На весь світ Україна відома як великий постачальник аграрної продукції. При цьому ми довгий час лишалися чи не останніми в списку держав, які забороняють реалізацію сільгосп земель, займаючи в ньому місце поряд з Білоруссю та Північною Кореєю.

Як свідчить статистика, загальний земельний фонд нашої держави становить 60 млн. га. З них під дію закону про землю 2021 року підпадають майже 70% (41,5 млн. га). Знову ж таки, більша частина сільськогосподарських угідь перебуває у приватній власності – це земельні паї, які отримали селяни після розпаду колгоспів. Майже весь період незалежності їх власники не мали права вільно продавати свою нерухомість. Цей актив передавався в спадок, здавався в оренду фермерам за не надто високу плату або продавався на нелегальному, тіньовому ринку.

У початковій версії закону про землю до процесу її купівлі-продажу планувалося залучити середні та великі агропромислові компанії. Однак через побоювання значної кількості українців монополізації ринку місцевими князьками або іноземними холдингами, на початкових етапах реформа діятиме не в повну силу.

Так, на даний момент придбати земельну ділянку, що перебуває у приватній власності, мають право тільки фізичні особи, що є громадянами України. Причому площа угідь не повинна бути більшою за 100 га. Юридичні особи будуть допущені до аукціонів аж через два роки – з 01 січня 2024 р. Вони також мають належати українцям, однак з цього моменту один покупець зможе придбати до 10 000 га сільськогосподарської землі.

Законопроект про землю та як купити найвигіднішу ділянку на майданчику sale.uub.com.ua

Головним аргументом проти ухвалення закону про землю була тотальна корумпованість та непрозорість процедури її продажу і здачі в оренду. Усунути цю перешкоду допомогли електронні торги Прозорро.Продажі, завдяки яким державні, комунальні та приватні установи вже не перший рік успішно реалізовують рухомі і нерухомі активи.

Прийняти участь в аукціоні можна через спеціальний майданчик, такий як ТОВ Українська універсальна біржа. Кваліфіковані консультанти пояснять усі нюанси земельних торгів та допоможуть сформувати переможну стратегію. Підпишіться на нашу E-mail-розсилку, сторінку у Facebook, спеціальні боти у Telegram і Viber – першими дізнавайтеся про появу прибуткових лотів.