Торги землею сільськогосподарського призначення на Prozorro.Sale

01 липня 2021 р. в Україні набуде чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», та чи будуть майбутні торги землею дійсно прозорими? Це питання сьогодні хвилює як простих землевласників, так і потенційних покупців стратегічно важливого ресурсу.

Земельні торги в Україні – як влада планує регулювати новий ринок?

Історичне для країни рішення Верховна Рада ухвалила в ніч на 31 березня 2020 року. Однак, враховуючи складну економічну ситуацію, повноцінний продаж землі почнеться лише в наступному році. Наразі передбачається низка обмежувальних заходів: наприклад, на торгах по землі один учасник зможе розраховувати максимум на 100 га сільськогосподарських угідь.

Десятиліттями держава підтримувала мораторій на продаж землі аграрного призначення. І це за умови, що Україна є одним з найбільших виробників аграрної продукції у світі. А також останньою європейською країною з діючою забороною на проведення відкритих торгів по землі сільськогосподарського призначення. Відкриття повноцінного ринку землі супроводжувалося невпинними суперечками та протестами дрібних землевласників, які могли не витримати конкуренції з боку гігантських агрохолдингів.

Першочергове завдання нових законодавчих актів, в тому числі оновленого Земельного кодексу – запобігти масовому скуповуванню сільськогосподарської землі, не допустити появу окремих монополій, а тим більше корупційних схем під час проведення земельних торгів. Надійним помічником у цьому може стати ДП «Прозорро.Продажі» - унікальна система в змозі забезпечити проведення чесних та відкритих для громадськості торгів з продажу землі сільськогосподарського призначення.

Електронна система Prozorro.Sale була створена у 2016 р. як технологічний, сучасний, водночас зручний і зрозумілий інструмент для продажу на відкритих торгах державного, комунального, а згодом і приватного майна. Сьогодні учасники, що зареєструвалися на майданчику «Української універсальної біржі», у буквальному сенсі не покидаючи власного кабінету чи зручного домашнього крісла, можуть придбати або орендувати квартиру, приміщення для власного бізнесу, виробниче обладнання, легкові та вантажні автомобілі та багато іншого майна.

Відкриті торги землею сільськогосподарського призначення на майданчику sale.uub.com.ua

На сьогоднішній день на майданчиках ДП «Прозорро.Продажі», в тому числі платформі sale.uub.com.ua, проведено 271 000 публічних аукціонів, на яких зареєструвалися 18,5 тис. учасників. За допомогою них держава отримала 23,9 млрд. грн. прибутку, в той час як зовсім недавно ці кошти потрапляли до кишень продажних чиновників.

Торги землею на сайті sale.uub.com.ua – акредитованому майданчику електронної системи Prozorro.Sale – оптимальний спосіб зробити ринок дійсно прозорим та вільним від корупції. А провідні фахівці майданчика «Української універсальної біржі» зроблять все для вашої перемоги! Слідкуйте за появою нових торгів за допомогою Email-розсилки, на сторінці біржі у Facebook або підписавшись на наш Viber- чи Telegram-бот.