Порядок проведення земельних аукціонів під час воєнного стану на майданчику sale.uub.com.ua

Повномасштабне вторгнення внесло суттєві зміни у всі сфери нашого життя, тож не дивно, що клієнти майданчика УУБ активно цікавляться питанням, чи проводяться земельні аукціони в період воєнного стану. Дійсно, після 24 лютого 2022 року влада неодноразово вносила корективи у діюче законодавство. Тож у цьому матеріалі наші експерти пояснюють, як купити ділянку на Прозорро.Продажі та чи дійсно в Україні діє заборона земельних аукціонів під час військового стану.

Порядок проведення земельних аукціонів під час воєнного стану

в системі Prozorro.Sale

Одразу після початку повномасштабної війни уряд припинив роботу усіх державних реєстрів. Тож фактично у військовий стан (протягом березня-квітня 2022 року) електронні земельні аукціони на Прозоро.Продажі не проводилися. Купити ділянку легальним способом в Україні на той час було просто неможливо.

Однак все зовсім скоро, у квітні-травні 2022 року, свою роботу відновив спочатку Державний реєстр прав на нерухомість, а згодом – і Державний земельний кадастр. Лише після цього в Україні відновилося проведення земельних аукціонів на майданчиках Prozorro.Sale навіть під час війни.

Втім, певні обмеження на купівлю, продаж та оренду землі діяли ще кілька місяців. Зокрема, не дозволялося надавати у тимчасове користування ділянки сільськогосподарського призначення, які належать державі або місцевим громадам. Також нагадуємо, що реалізовувати такі активи досі заборонено – даний норматив актуальний для земельних аукціонів не лише в умовах воєнного стану.

Електронні торги Prozorro.Sale з надання в тимчасове користування державних і комунальних земель сільгосппризначення було відновлено 19 листопада 2022 р. У цей момент перестали діяти раніше запроваджені обмеження і земельні аукціони у військовий час запрацювали на повну силу.

Взяти участь у земельних аукціонах під час військового стану

на майданчику УУБ

Просто зараз на офіційних майданчиках на зразок sale.uub.com.ua усі бажаючі можуть взяти участь у наступних земельних торгах:

  • купівля/продаж/оренда приватних земельних угідь – незалежно від їх цільового призначення;
  • оренда сільськогосподарських угідь – якщо вони перебувають у комунальній чи державній власності;
  • реалізація державної і комунальної несільськогосподарської землі (наприклад, під час приватизації).

Під час воєнного стану земельні аукціони з продажу або оренди ділянок, які є державною або комунальною власністю, проходять виключно в електронній системі Prozorro.Sale. За винятком кількох окремих категорій, значення яких суттєво зросло з початком повномасштабної війни:

  • землі, на яких розміщуватимуться підприємства, релоковані із зони ведення бойових дій;
  • ділянки, призначені для зведення морських і річкових портів, терміналів;
  • земля, на якій здійснюватиметься прокладання мереж електро-, водо-, теплопостачання, ліній телефонного, інтернет-зв’язку.

Порядок проведення земельних аукціонів під час воєнного стану на Прозорро.Продажі лишився незмінним. Спочатку відповідна установа або орган місцевого самоврядування, який володіє даним активом (міські, сільські, селищні ради) публікує в системі оголошення про продаж або здачу в оренду певного лота. В описі про майбутні торги вказується детальна інформація про кожну ділянку – її площа, місце розташування, кадастровий номер, організатор аукціону, дата і час його проведення, початкова вартість об’єкта.

Для участі у земельних аукціонах в період воєнного стану юридичні та фізичні особи-підприємці реєструються на майданчику Української універсальної біржі. Після чого учасники сплачують гарантійний внесок (становить від 5 до 10% від стартової ціни лота). Під час аукціону учасники по черзі роблять ставки, кожного разу підвищуючи початкову вартість об’єкта. Переможцем автоматично визнається той з них, хто у підсумку запропонував за ділянку найвищу ціну.

Більше про особливості земельних аукціонів під час війни в Україні вам розкажуть наші консультанти - (044)22-13-233. Також вчасно дізнаватися про нові торги вам допоможуть:

  • електронна розсилка;
  • наша офіційна сторінка у Facebook;
  • чат-боти майданчика УУБ у Telegram і Viber.

Бажаємо перемоги!