Порядок проведення земельних торгів у формі аукціону на майданчику УУБ

Порядок проведення земельних торгів у формі аукціону визначено у новому Законі № 2195 від 18 травня 2021 року. Для життєдіяльності людства аграрні угіддя, як і інші природні багатства, відіграють значну роль. Практично всі господарські процеси та ринкові відносини залежать від них. Підприємницька діяльність при виробництві різноманітних благ напряму чи опосередковано пов’язана із землею. 

 Проведення земельних торгів у формі аукціону – нововведення 2021

Система економічних та правових відносин, яка супроводжує процес купівлі-продажу земельних ділянок, має назву ринок землі. Ці процеси, а також оренда, формують попит, пропозицію та ціну на землю. Реалізація цінного ресурсу регулюється Конституцією України, Земельним кодексом (2001), законодавчими актами про обіг с/г ділянок та спеціалізованими галузевими нормами (лісове, екологічне та інше право).

Аграрні угіддя мають свої специфічні особливості. Хоч з одного боку вони є безкоштовним ресурсом природи, але в той же час виступають об’єктом ринкових відносин. Залежно від місця розташування ділянки сільськогосподарського призначення вона може мати різні типи ґрунтів, а отже, і різну родючість. Якість землі може компенсуватися додатковим вливанням коштів. Обмежена площа аграрних угідь провокує нееластичність пропозиції на ринку. Через це деякі власники паїв нададуть перевагу здачі активу в оренду та отриманню регулярних виплат, ніж одноразовому доходу.

Головним призначенням земельних торгів/аукціонів є перехід наділів сільськогосподарського призначення до більш ефективних господарів. При цьому держава має гарантувати законність та прозорість процесу, забезпечувати раціональне використання земельних активів, стимулювати чесну конкуренцію. Експерти у сфері агробізнесу повинні скласти прогнози щодо подальших тенденцій розвитку галузі.

Значну частину цих проблем допоможе вирішити електронна система Прозорро.Продажі, яка працює у сфері публічних аукціонів через спеціальні майданчики на зразок Української універсальної біржі. Тут проходять усі торги державним і комунальним майном у різних сферах. А з 01 липня почнеться і продаж сільгоспземлі.

 Торги землею у формі аукціону на майданчиках Прозорро.Продажі

Поки що важко повною мірою спрогнозувати роботу ринку землі, адже раніше в Україні його просто не існувало. Наразі фахівці розраховують вартість 1 гектара аграрних угідь на земельних торгах у формі аукціону на Prozorro.Sale, а також приблизні площі, які будуть виставлені на продаж та число потенційних покупців.

У будь-якому випадку головним супутником земельних відносин має стати прозорість. Досягати її можна, купуючи землю на електронному майданчику Української універсальної біржі. Долучившись до наших клієнтів, ви зможете відслідковувати найвигідніші аукціони з продажу державного і комунального майна. Підключайте спеціальні земельні Viber-бот та Telegram-бот. Новини стосовно ринку землі читайте на сторінці УУБ у Facebook.