Земля сільськогосподарського призначення на sale.uub.com.ua

Починаючи з липня 2021 року придбати землі сільськогосподарського призначення без договорняків і тіньових схем усі бажаючі можуть на електронних аукціонах Прозоро.Продажі. Історичній події передували запеклі дебати, однак без перебільшення революційне рішення нарешті ухвалено. А майже 20-річна заборона реалізовувати аграрні угіддя нарешті лишилася у минулому.

Земля сільськогосподарського призначення та її реалізація на торгах Prozorro.Sale

Дозвіл вільно продавати землі товарного сільськогосподарського виробництва став фінальним етапом земельної реформи, розпочатої ще у 90-х роках. Саме тоді держава почала роздавати ділянки с/г призначення селянам – членам колгоспів і радгоспів. Таких земель в Україні, згідно статистичних даних, нараховується майже 28 млн. га. А це дві третини усіх сільськогосподарських угідь нашої держави.

Однак повноцінно розпоряджатися цими активами українці змогли тільки у 2021 році. До того, як вступили в силу положення закону «Про реалізацію і здачу в оренду землі с/г призначення на електронних торгах», такі ділянки не можна було просто так купити або продати. Власники були змушені здавати їх в оренду місцевим аграріям, причому розмір плати за користування здебільшого залежав від доброї волі останніх.

Власне, майже всі роки незалежності під дією мораторію перебували:

  • земля товарного сільськогосподарського виробництва;
  • паї та ділянки, що були їх частиною;
  • державні і комунальні с/г угіддя.

З 01 липня 2021 р. право купувати аграрні землі (ріллю, пасовища, сіножаті, багаторічні насадження) отримали усі громадяни України – за умови, що їх сукупна площа не перевищить 100 га. Приватні організації зможуть стати учасниками аукціонів тільки у 2024 році. Також через два роки допустимі обсяги угідь збільшать до 10 тисяч гектарів.

До аукціонів Прозоро.Продажі поки що не допускаються громадяни інших країн та компанії, які належать іноземцям. Це питання влада пропонує вирішити на загальноукраїнському референдумі. Не можна продавати в Україні і державну землю сільгосппризначення. Однак її ви можете легко орендувати на одному з акредитованих майданчиків, наприклад, sale.uub.com.ua.

Землі сільськогосподарського призначення в Україні

на майданчику ТОВ «Українська універсальна біржа»

Завдяки електронній системі Прозорро.Продажі реалізація аграрних угідь проходить за чіткою, зрозумілою процедурою, позбавленою хабарів та інших зловживань. Весь процес повністю відкритий – і для пересічних громадян, і для контролюючих структур. На аукціонах з продажу землі сільськогосподарського призначення в Україні ставки робляться анонімно, а імена учасників відкриваються лише після їх завершення. Тож якось вплинути на хід торгів і наперед домовитися між собою у них немає жодних шансів.

Скористайтесь E-mail-розсилкою майданчика ТОВ «Українська універсальна біржа», а також спеціальними ботами у Telegram і Viber – швидко отримуйте сповіщення про оголошення аукціонів з купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення.