Земельні ділянки водного фонду і їх продаж на майданчику ТОВ УУБ

Як показує практика, на електронних аукціонах Прозоро.Сейл продаж і здача в оренду землі водного фонду відбувається на рівні з ділянками під забудову або угіддями сільськогосподарського призначення. Щоб не допустити корупції та порушень законодавства у цій сфері, влада вирішила використати для цих цілей роками перевірений інструмент – високотехнологічний модуль Prozorro.Sale.

Особливості землі водного резерву і її реалізація на онлайн-торгах Прозорро.Продажі

Відповідно до положень Земельного кодексу, в категорію земель водного фонду потрапляють наступні види угідь:

  • на яких розташовані різноманітні водні об’єкти – озера, річки, моря (у випадку з Україною це Чорне і Азовське море), водосховища (серед найбільших – Кременчуцьке, Каховське, Київське, Канівське, Дніпровське, Кам’янське), а також болота і острови, що не зайняті лісовими насадженнями);
  • очищені від лісу прибережні захисні смуги поблизу водойм, річок і морів;
  • з розміщеними на них каналами, гідротехнічними і водогосподарськими спорудами;
  • берегові смуги, що пролягають вздовж водних шляхів;
  • штучно створені ділянки в межах акваторії будь-якого морського порту.

На акредитованих майданчиках на зразок ТОВ «Українська універсальна біржа» в оренду землі водного фонду здають:

  1. міські, сільські і селищні ради – якщо вони знаходяться в межах населених пунктів і, відповідно, перебувають у комунальній власності;
  2. облдержадміністрації – якщо такі ділянки належать державі.

Орендарями можуть виступати фізичні і юридичні особи. Вони зобов’язані використовувати такі угіддя виключно за цільовим призначенням, а також не порушувати прав загального користування водним об’єктом місцевих жителів – купання, спортивної або любительської риболовлі, плавання на човні.

Землі водного фонду на електронному майданчику sale.uub.com.ua

Найчастіше орендуються державні або комунальні землі водного фонду з метою розведення риби, відкриття на їх березі спортивних закладів, баз для туризму і відпочинку. Враховуючи значну кількість мальовничих рекреаційних зон, така угода може стати початком досить прибуткового бізнесу. Тим більше, що з аукціонами Prozorro.Sale ви не «купите кота в мішку» - кожна угода тут укладається відкрито, без третіх осіб чи незрозумілих прихованих платежів.

Для підписання договору оренди сторони надають наступні документи:

  1. кадастровий план ділянки;
  2. рішення голови сільської, міської або селищної ради, РДА про надання в оренду водних угідь;
  3. акт прийому-передачі;
  4. паспорт об’єкта.

Для участі у торгах з оренди земель водного фонду необхідно зареєструватися на спеціалізованому майданчику, наприклад, ТОВ «Українська універсальна біржа». Персональний менеджер детально пояснить всі нюанси процедури та дасть кілька корисних підказок, що забезпечать успіх.

Підписуйтеся на E-mail-розсилку платформи ТОВ УУБ, земельні боти у Viber і Telegram, робіть ставки на прибуткові лоти та перемагайте в аукціонах!