Формування українського земельного ринку та продаж ділянок на Prozorro.Sale

Першим кроком до формування ринку землі в Україні стало ухвалення відповідного законопроекту 31 березня 2020 року. Таким чином Верховна Рада відмінила мораторій, що існував довгі роки, та дозволила продаж аграрних угідь. Для української економіки це обіцяє суттєві зміни. По-перше, ріст ВВП, а по-друге, прозорі відносини на ринку землі та однакові умов для всіх його учасників. 

 Формування ринку землі в Україні, відповідно до нового законопроекту

Чи потрібно дозволяти продаж земельних ділянок? Це питання не один рік обговорювали українці. А поки всі сперечалися, уряд розсипався порожніми обіцянками про зняття мораторію. Однак вагома державна подія сталася у квітні 2020 року, коли Президент підписав Закон про формування земельного ринку в Україні.

Саме він дозволяє громадянам продавати аграрні угіддя, реалізуючи таким чином своє конституційне право. З 01 липня 2021 року фізичні особи почнуть розпоряджатися земельними ділянками на свій розсуд. Для них стануть доступними наділи площею до 100 га. Приватні компанії зможуть купувати землю с/г призначення лише із січня 2024 року. Щоправда для них доступні розміри ділянок збільшуються – до 10 000 га.

Одним з найбільших постачальників сільгосппродукції у світі є Україна. Аграрні угіддя – важливий державний ресурс, що складає близько 70% земельного фонду – 32,5 млн. га. Саме тому питання про формування і розвиток прозорого ринку є дуже важливим на даному етапі.

Електронна система Прозорро.Продажі має уже понад чотирирічний досвід. За цей період вона довела свою ефективність, збільшивши доходи та ліквідувавши корупцію в багатьох напрямках, серед яких мала приватизація, користування надрами, необроблена деревина, продаж та оренда нерухомості тощо.

Отже, максимальної чесності на ринку можна досягти завдяки публічності електронних аукціонів. Саме тому торги земельними ділянками мають також проходити у системі Prozorro.Sale, зокрема на майданчику Української універсальної біржі.

Формування українського земельного ринку – як будуть проходити продажі угідь

Після ухвалення Верховною Радою Закону № 2178-10 на часі постало питання про формування ринку землі в Україні в межах відкритості та доступності для всіх учасників. 

Починаючи з 2016 року, кожен громадянин має доступ до відкритих аукціонів у системі Прозорро.Продажі з реалізації державного чи комунального майна. Проходять вони на акредитованих майданчиках таких, як Українська універсальна біржа. Загальний дохід за чотири роки від публічних торгів склав 35 млрд. грн. Тож очікуємо, що найближчим часом земельний ринок також стане одним з перспективних напрямків.

На сайті sale.uub.com.ua ви можете обрати потрібний лот за допомогою фільтрів, а також підключити нашу Email-розсилку, спеціальні земельні Telegram-бот та Viber-бот для ще зручнішого користування системою Прозорро.Продажі.

Отримати допомогу від консультантів УУБ можна за телефоном (044) 221-32-33. Новини у сфері прозорих аукціонів читайте на нашій сторінці у Facebook.