Земельний ринок та роль держави в його організації на сучасному етапі

Роль держави в організації ринку землі перш за все полягає в ухваленні нормативно-правової бази для агросектору України. У квітні минулого року Президентом був підписаний Закон «Про обіг земель сільгосппризначення», що став основою майбутньої реалізації угідь.

Родючі чорноземи зробили нашу країну відомою в усьому світі та стали головним джерелом доходу. Масштабні земельні фонди України дозволяють виготовляти чималу кількість с/г продукції, що продається на міжнародних ринках, а також забезпечує українців якісним продовольством. 

 Роль держави в організації земельного ринку в Україні

В організації земельного ринку роль держави напряму залежала від скасування мораторію та дозволу на продаж ділянок на законодавчому рівні. Нові правила передбачають старт реалізації сільськогосподарських угідь із липня 2021 року. 

Це означає, що українці зможуть вільно розпоряджатися своїми паями та набувати права власності на ділянки площею до 100 га. Головною умовою купівлі є офіційне підтвердження походження коштів у нового землевласника. Названі зміни не стосуються державних земель.

Земельні наділи для юридичних осіб стануть доступними лише із 2024 року. Однак у їхній власності можуть перебувати угіддя площею до 10 000 га. Щодо іноземців, то новоприйнятий Закон не визначає їхній статус у земельних відносинах. Їхні права мають вирішитися на всеукраїнському референдумі.

Поки що остаточне рішення з приводу того, яким чином буде відбуватися продаж аграрних угідь, не ухвалено. Для того, щоб корупційна павутина не обплела цю сферу, варто застосувати надійний механізм боротьби з нею – електронну систему Прозорро.Продажі. Також завдяки відкритим торгам відбуватиметься моніторинг цільового призначення с/г ділянок.

Уже більш ніж 4 роки акредитовані майданчики на зразок Української універсальної біржі не допускають тіньових махінацій в різноманітних напрямках, серед яких необроблена деревина, нерухомість, мала приватизація та інші. Завдяки цьому бюджети різних рівнів отримують регулярний дохід. За всі роки роботи Прозорро.Продажі ця сума склала понад 34,5 млрд. грн.

Початок роботи земельного ринку та роль держави в його організації

Роль держави в організації ринку землі також полягає у налагодженні відкритої процедури продажу ділянок. Допомогти в цьому можуть офіційні майданчики системи Прозорро.Продажі, наприклад, Українська універсальна біржа. Уся інформація про реалізацію об’єктів державної чи комунальної власності знаходиться у відкритому доступі. Тобто і контролюючі органи, і небайдужі громадяни можуть у будь-який момент перевірити законність укладеного договору.

Публічність системи Прозорро.Продажі є ефективним інструментом боротьби зі старими схемами «відкатів» і «договорняків» і забезпечує рівні умови для всіх.

На майданчику sale.uub.com.ua для пошуку потрібних аукціонів ви можете скористатися спеціальними земельними ботами у Viber і Telegram. Також слідкуйте за новинами на сторінці УУБ у Facebook.