Зеленський про ринок землі, підписаний відповідний Закон про його відкриття

«В Україні найбільш лояльна нормативно-правова база порівняно з іншими державами», – так заявив Президент Зеленський про ринок землі. Нагадаємо, що 28 квітня ним був підписаний відповідний Закон «Про обіг земель сільгосппризначення».

Коли він вступить в дію та запрацюють перші продажі аграрних угідь?

Заява Зеленського про ринок землі - що чекає на українців

60 млн. га – саме стільки складає земельний фонд України, причому переважна більшість із нього – це родючий чорнозем. Такі показники роблять нашу державу беззаперечним світовим лідером із вироблення та постачання найрізноманітнішої аграрної продукції – від картоплі до винограду. Окрім цього, землі служать для пасовищ та сіножаті, що дозволяє розвинути тваринництво.

Щоб не втратити природне багатство України, влада ставить перед собою на сьогодні такі завдання:

  • фінансова допомога підприємцям, фермерам та звичайним громадянам, які бажають придбати землю сільгосппризначення;
  • зміна бюджетного кодексу, в результаті якої можна буде створити спеціальні фонди, що будуть розвивати сільські громади;
  • створення дієвої нормативно-правової бази.

Уже цієї осені, відповідно до нового Закону, Кабінет Міністрів має запровадити вказані нововведення. Як наслідок представники малого та середнього сільськогосподарського бізнесу отримають підтримку від держави. Мається на увазі, що виробники аграрної продукції зможуть брати кредити у банку за умови, що вони заставлять свої земельні угіддя, та отримувати першими право на купівлю орендованих ділянок.

Провідні експерти говорять про те, що продаж державної землі, незалежно від того, як він відбуватиметься, повинен бути цілком неупередженим та відкритим для всіх учасників. Тільки так ми зможемо побороти «договорняки» та «дерибан» земельних ділянок. Найкращим виходом у цій ситуації, на думку вітчизняних фахівців, стануть публічні аукціони системи Прозоро.Продажі, за ходом яких зможуть стежити усі охочі.

 Відкриття Зеленським ринку землі

Відкриття Зеленським ринку землі передбачає подальший продаж сільгоспугідь на прозорих і чесних аукціонах. 

Електронна система Prozorro.Sale розпочала свою роботу у 2016 році і стала вагомим кроком уперед не тільки в Україні, а й у світі. Процедура продажу державних об’єктів у формі публічних аукціонів стала зручною, доступною, а також позбавилась від корупційної складової. 

До створення цього проекту, яке згодом переросло у Державне підприємство «Прозоро.Продажі», долучилися вітчизняні і міжнародні громадські організації, волонтери, Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, ФГВФО та Нацбанк. 

Ця система працює як центральна база даних. А всі аукціони відбуваються через офіційні майданчики. Одним із них є Українська універсальна біржа. Наші спеціалісти, крім того, що мають багатий досвід у проведенні торгів, завжди готові прийти на допомогу та вирішити будь-яку вашу проблему.

Реєструйтеся на сайті sale.uub.com.ua, використовуйте наші Telegram- та Viber-боти, підписуйтеся на електронну розсилку від УУБ та дізнавайтеся про нові аукціони найпершим.