Обрати лоти на земельних аукціонах в системі Прозоро.Продажі

Лише за кілька тижнів, 01 липня 2021 р., в Україні станеться безпрецедентна подія: ділянки сільськогосподарського призначення нарешті почнуть продавати на сучасних земельних аукціонах. До цього моменту землевласники могли тільки реалізувати свої активи за тіньовими схемами або здавати їх у довгострокову оренду. Однак ряд законодавчих актів, прийнятих останнім часом, допоможуть проводити земельні аукціони прозоро, за чесними та зрозумілими правилами.

Земельні онлайн-аукціони в електронній системі Прозорро.Продажі

Відповідно до положень законопроекту №2125, торги землею сільськогосподарського призначення, що належить державі та комунальним установам, проходитимуть в популярному сьогодні електронному форматі. Порядок роботи і адміністрування торгової системи, що використовуватиметься для проведення земельних аукціонів в Україні, визначається Кабінетом міністрів.

Звичайні українці-власники паїв, а також державні і комунальні підприємства тепер мають законне право продавати або здавати в оренду аграрні угіддя на конкурентних засадах. Найлегше це зробити через електронні торги Прозоро.Продажі.

Земельний аукціон – це спосіб реалізації ділянок с/г призначення, за яким їх новим власником стає учасник, який зробив найбільшу ставку. Такий підхід захищає торги землею сільгосппризначення від втручання третіх осіб, створення корупційних схем і незаконних договорняків зі «своїми» людьми. До того ж, у результаті чесних змагань між великою кількістю учасників організатор може отримати винагороду, що значно перевищить стартову ціну лота.

Наприклад, територіальні громади, які виставлятимуть на аукціони земельні ділянки, не лише одержать додатковий прибуток, а й можливість публічно заявити про свої наміри працювати чесно та в цілому підвищити інвестиційну привабливість регіону.

Земельні аукціони на Прозоро.Sale як альтернатива торгам Держгеокадастру

Старі правила передбачали проведення земельних аукціонів через Держгеокадастр (Державну службу геодезії, картографії і кадастру). Напередодні офіційного запуску ринку землі Президент В. Зеленський підписав закон №2194, який передбачає так звану децентралізацію сільськогосподарських угідь. Його вже встигли назвати «земельною конституцією» та революційним документом, що раз і назавжди змінить підхід до землеустрою у нашій країні.

За ним право розпоряджатися, у тому числі продавати чи здавати в оренду на електронних аукціонах земельні ділянки, що належать державі та знаходяться за межами населених пунктів, переходять у комунальну власність. Розпоряджатися ними, а відповідно залучати додаткові інвестиції до конкретних регіонів тепер будуть міські, сільські та селищні ради.

Обрати лоти на земельних аукціонах через майданчик Української універсальної біржі

Опираючись рішенню про відкриття ринку землі, деякі політсили дезінформували населення, намагаючись дискредитувати електронні аукціони на Прозоро.Продажі. Наприклад, твердженням, що переможці торгів мають сплатити 5% від вартості лота, депутатів активно переконували проти голосування за закон «Про продаж державних і комунальних земель та набуття права користування ними на електронних земельних аукціонах». Він, до речі, передбачає реалізацію с/г ділянок, що належать державі або місцевим громадам, якщо цей процес відбуватиметься з використанням прозорих онлайн-торгів.

Однак розмір винагороди у кожному конкретному випадку ухвалюється виключно Кабінетом Міністрів України. І напряму залежить від типу товару, що виставляється на аукціон, очікуваного прибутку, складності проведення торгів з точки зору логістики та додаткового залучення ІТ-спеціалістів. Тож чим важче продати конкретний лот, тим, відповідно, вищою буде винагорода.

Скориставшись послугами Української універсальної біржі, одного з офіційних майданчиків Prozorro.Sale, ви можете швидко придбати сільськогосподарські угіддя для ведення бізнесу – просто не виходячи з власного офісу. Більше не потрібно стикатися із зайвою бюрократією і витрачати місяці на підготовку необхідних документів. Обирати лоти на земельних аукціонах можна просто у власному смартфоні!

Електронна система Прозорро.Продажі – державний проект, що підпорядковується Міністерству розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. Тож увесь прибуток, отриманий від продажу різноманітних товарів і послуг, зокрема землі сільськогосподарського призначення, надходить до державного та місцевих бюджетів.

Протягом останніх чотирьох років високотехнологічний стартап успішно долає старі корупційні схеми. Прозорі торги, що проходять в сучасному онлайн-форматі, створюють однакові правила гри для всіх учасників. Електронні майданчики, такі як sale.uub.com.ua, допомогли зруйнувати стереотипи про те, що на державних аукціонах перемагають лише «свої». У цьому вже переконалися 34 тис. учасників з усієї України. Переможці торгів сплатили державі 39 млрд. грн. і цей показник зростає з кожним днем.

Пройшовши нескладну процедуру реєстрації, ви зможете у будь-який момент переглядати та подавати заявки на участь у земельних аукціонах на Прозоро.Продажі. Підписуйтеся на щоденну E-mail-розсилку, наші земельні боти у Viber та Telegram, обирайте прибуткові лоти та перемагайте в торгах!